Zadarski osnovnoškolci obilježili Svjetski dan očuvanja energije
Zadarski osnovnoškolci obilježili Svjetski dan očuvanja energije

Povodom obilježavanja Svjetskog dana očuvanja energije, u tjednu od 1. do 4. ožujka, u zadarskim osnovnim školama Šimuna Kožičića Benje, Puntamici i Diklu održan je niz informativno-edukativnih školskih satova za učenike od prvih do četvrtih razreda. Radionice su organizirane u sklopu europskog projekta FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima), koji je sufinanciran u okviru programa CIP Intelligent Energy Europe - IEE (Inteligentna energija za Europu), u  kojem je Grad Zadar partner.

Tijekom info-edu sata, za učenike je održana projekcija animiranog filmakojeg su s oduševljenjem pratili. Nakon projekcije filma, uslijedila je vrlo živa rasprava o njihovim dosadašnjim navikama i o novim saznanjima koja su im bila prikazana u edukativnom filmu. Odlučili su biti mali inspektori u svojim domovima te upozoravati svoje ukućane na nepotrebno i neefikasno trošenje energije i vode.

Preko 150 osnovnoškolaca i njihovih nastavnika bilo je obuhvaćeno ovim ciklusom edukativnih radionica, a info-edu sate je održala energetska savjetnica na FIESTA projektu Lana Hudetz. Svima njima podijeljeni su FIESTA vodiči o energetskoj učinkovitosti, te su pozvani da zajedno sa svojim obiteljima aktivno sudjeluju u kampanji o uštedi energije u vlastitom domu kroz besplatna energetska savjetovanja.

Više o projektu FIESTA i prijavi za besplatna energetska savjetovanja možete pronaći na linku http://www.fiesta-audit.eu/hr/.