Zadarski bedemi kao šetnica
Zadarski bedemi kao šetnica

Povodom obilježavanja Europskog dana bez automobila, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima i u pratnji članica SRD "Relaks", učenika nižih razreda OŠ Petra Preradovića, OŠ Krune Krstića i djece DV Čuperak, prošetao je jutros popularnim zadarskim bedemima, od Muzeja antičkoga stakla do Pozdrava Suncu. Za ovu priliku Ulica Bedemi zadarskih pobuna bila je zatvorena za sav promet, a s ciljem promocije kretanja i zdravog načina života.

Gradonačelnik Kalmeta podsjetio je da se od 1. listopada na desnoj vanjskoj strani bedema ukida parkiranje automobila kako bi se oslobodio dodatan prostor za pješake. "Zadar je prekrasan grad koji naprosto poziva na šetnju, no poneki naši javni prostori i šetnice ne mogu doći do izražaja zbog parkiranih automobila. Ova odluka upravo ide u smjeru da te naše javne prostore što više učinimo dostupnim građanima, turistima i svim ljubiteljima šetnje," rekao je ovom prigodom gradonačelnik. 

Također, gradonačelnik je na Narodnom trgu obišao i štand Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije koji su mu predstavili rezultate mapiranja arhitektonskih barijera, a koje su proveli u okviru Europskog tjedna kretanja. "Iako je Zadar među prvim gradovima u Hrvatskoj u kojem su arhitektonske barijere svedene na minimum još ima prostora za napredak", istaknuo je dopredsjednik udruge, Stanko Panić te predao gradonačelniku popis lokacija koje još treba prilagoditi invalidima." Ne radi se o velikom trošku i to ćemo riješiti jer je nesmetano kretanje kroz cijeli grad invalidima od životne važnosti," rekao je Kalmeta. Također je podržao i prijedlog koji je izložio Jozo Kasipović, voditelj sekcije oboljelih od mišićne distrofije i ostalih neuromuskularnih bolesti pri udruzi, a to je potreba jačanja uloge mjesnih odbora u rješavanju ovog problema. "Mjesni odbori su ti koji su najbolje upoznati sa stanjem komunalne infrastrukture na svom području. Prvi mogu uočiti poštuje li se zakon o pravu pristupa i mogućnosti pune mobilnosti osoba s invaliditetom," rekao je Kasipović.

A povodom obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama gradonačelnik Kalmeta je najavio da će Grad Zadar vjerojatno povećati sredstva za zaštitu žena koje su žrtve nasilja. "Grad poduzima puno i poduzimat će još više. Nasilje nad ženama je nešto najgnusije što se može događati, pa se i ja sad ježim kao o tome pričam. Konkretno Grad Zadar pomaže udrugu "Duga" sa 400 tisuća kn godišnje. U okviru te pomoći je i Sigurna kuća koja je, na žalost, cijele godine puna", kazao je gradonačelnik.