Zadar je lijep koliko je čist
Zadar je lijep koliko je čist

Povodom šezdesete obljetnice Čistoće Zadar, danas je u Gradskoj loži predstavljena monografija „Zadar je lijep koliko je čist“. Autor monografije je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar i suurednik društvenog časopisa Zadarski filatelist. Monografija je objavljena u 300 primjeraka. U ime Grada Zadra, predstavljanju je nazočio zamjenik gradonačelnika, Zvonimir Vrančić.

Na početku sve nazočne pozdravio je direktor Čistoće, Tomislav Ćurko, naglasivši važnost izdavanja ove monografije koja će pridonijeti ne samo boljem razumijevanju razvoja ovog poduzeća nego i dočarati na koji su način u nekim prošlim vremenima gradske vlasti brinule o čistoći Zadra.

Vesna Đili, suradnica u pripremi monografije, otkrila nam je kako ih je na izdavanje ove knjige zapravo potaknuo maturalni rad učenika Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru Filipa Dabe „Otpad nekad i sad“. – Filip nas je sve toliko oduševio svojim radom da smo jednostavno morali nešto napraviti s tim i dalje istraživati.

Autor Černigoj iznio je mnoštvo zanimljivih detalja iz knjige, između ostalog i priču kako su nekada bile stroge kazne za nepoštivanje propisa o održavanju urednosti grada: bičevanje, odlazak na galiju ili vješanje. Služavke koje su bile zatečene u bacaju nečistoće kroz prozor na ulicu bile su kažnjavane jednosatnim vezivanjem na stup sramote pri čemu bi im na prsima bila obješena pločica s natpisom: „šporkulja“.

Najstariji sačuvani propis o održavanju čistoće Zadra autor je našao u gradskom statutu iz 15. stoljeća u kojem se o održavanju javne čistoće u gradu kaže: „Na ulice se ne baca smeće, a ulice se čiste svake subote; neka nitko ne izbacuje na ulice i trgove grada Zadra bilo kakvu nečist, pod prijetnjom kazne od četrdeset solada po svakom prijestupniku i svaki put, svaki pojedinac u obvezi je i dužnosti mesti i čistiti ulice pred kućom u kojoj stanuje svake subote, pod prijetnjom navedene kazne.“

1953. godine služba za održavanje gradske čistoće dobiva status ustanove pod nazivom Čistoća – ustanova sa samostalnim financiranjem. S radom je počela 1. siječnja 1954. u Ulici Mihovila Pavlinovića 1 (danas ulica Dalmatinskog sabora 6). Prvi upravitelj bio je Aleksandar Glavan, a nakon njega u 60 godina rada zadarske Čistoće bilo je još sedam direktora i to: Dominik Vučinović, Erminio Žodan, Tomislav Pavić, Mate Bilaver, Eugen Patrk, Dino Perović i današnji direktor Tomislav Ćurko.

Vezane fotografije

Zadar je lijep koliko je čist Zadar je lijep koliko je čist Zadar je lijep koliko je čist Zadar je lijep koliko je čist Zadar je lijep koliko je čist Zadar je lijep koliko je čist