Za sav promet otvoren rotor na križanju ulica Stjepana Radića i Andrije Hebranga kod Čistoće
Za sav promet otvoren rotor na križanju ulica Stjepana Radića i Andrije Hebranga kod Čistoće
Fotogalerija Galerija
Gradonačelnik Božidar Kalmeta obišao novi rotor kod Čistoće i radove na uređenju atletske staze, igrališta i javne rasvjete na Višnjiku.

U ponedjeljak, 13. veljače, 2017., za sav je promet službeno otvoren novi rotor na križanju ulica Stjepana Radića i Andrija Hebranga. Tijekom jutra obavljen je tehnički pregled, a prethodnih dana obavljeni su posljednji radovi na uređenju rotora, a to su ocrtavanje horizontalne i postavljanje vertikalne signalizacije, zemljani radovi, uređenje hortikulture i drugo.

Obnovljeni rotor u ponedjeljak su obišli gradonačelnik Božidar Kalmeta, sa suradnicima, pročelnicima Darkom Kasapom, Ivanom Vanjak i zamjenicima Antom Babićem i Matkom Segarićem, a o tijeku i izvedenim radovima izvijestili su ih predstavnici izvođača i nadzora.

Radove na izgradnji rotora izvodila je tvrtka Lavčević d.o.o. iz Zadra, a njegova rekonstrukcija napravljena je na inicijativu MUP-a, budući da je ovo raskrižje označeno kao crna točka u prometu gdje je zabilježen velik broj prometnih nesreća. Izgradnja rotora pridonijet će većoj sigurnosti sudionika u prometu i omogućiti bolju protočnost prometa u ovom dijelu grada. Nastavak je to ulaganja u poboljšanje kvalitete prometne infrastrukture u gradu Zadru.

Izgradnju rotora zajednički su financirali Grad Zadar i MUP iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH  ( MUP u iznosu od 756.000,00 kuna). Izvedeni su radovi na rekonstrukciji prometnih površina, vodovoda, odvodnje i javne rasvjete. Vrijednost radova je 1.040.762,10 kuna bez PDV-a, odnosno 1.300.952,63 kuna s PDV-om. Projektna dokumentacija i stručni nadzor obavljeni su  od strane UOIG Mandra Damir.

Također, u tijeku je uređenje i asfaltiranje parkirališta na predjelu Voštarnice u ulici Josipa Bana Jelačića koje je proveo UO za komunalne djelatnosti. Radi se o parkiralištu koje uglavnom koriste stanari okolnih zgrada i koje će, kao i do sad, ostati besplatno za sve građane.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta i pročelnici provjerili su kako teku radovi na obnovi atletske staze i polivalentnih otvorenih sportskih igrališta te rekonstrukcijom javne rasvjete na Višnjiku s čime ih je upoznao direktor ŠC „Višnjik“ Denis Karlović. Radovi teku prema planu i zadanim rokovima pa će pojedina sportska igrališta biti gotova već do sljedećeg tjedna. Ugovoreni rok za sve radove je tri mjeseca.

Obnova atletske staze i ostalih otvorenih terena bila je nužna. Ovim zahvatom igrališta na Višnjiku dobit će najviše standarde za sport i rekreaciju svih građana, udruga i klubova i bit će temelj za kvalitetno osmišljavanje i  razvoj sportskoga turizma. Gradonačelnik Božidar Kalmeta istaknuo je da će tereni i dalje ostati dostupni i besplatni za građane, rekreativce i klubove.  

Grad Zadar osigurao je 3,5 milijuna kuna za ovu namjenu. Izvođač radova je tvrtka Colas Hrvatska iz Varaždina u zajednici s Argosom d.o.o. iz Rijeke, dok nadzor provodi tvrtka Investinženjring d.o.o. iz Zagreba. Radovi su u punom jeku i na rekonstrukciji rasvjete, a izvođač je zadarska tvrtka Locum d.o.o.