Velika proslava Dana Grada Zadra
Velika proslava Dana Grada Zadra

Zadar je proslavio blagdan Svetog Krševana. Velika svečanost započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju te na Narodnom trgu. Svečana sjednica, na kojoj su podijeljena javna priznanja, održala se u Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon čega su mnogi uživali u zabavnom programu duž Poluotoka.

Nakon brojnih kulturnih, sportskih i obrazovnih događanja u sklopu proslave Dana Grada Zadra, u nedjelju, 24. studenog, na blagdan Svetoga Krševana, održana je središnja proslava, kojom su brojne Zadranke i Zadrani proslavili svoj dan.

Obilježavanje je započelo na Gradskom groblju, gdje su gradonačelnik Božidar Kalmeta i njegovi zamjenici Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić, te predsjednik Gradskog vijeća, dr. Živko Kolega, položili vijenac i zapalili svijeću ispred Središnjeg križa. Kao i mnoga izaslanstva, učinili su to kako bi odali počast i prisjetili se svih poginulih branitelja, koji su najzaslužniji za slobodan Zadar.

Potom se izaslanstvo Grada Zadra zaputilo na Narodni trg, gdje je također položen vijenac.

Na samom početku svečane sjednice, koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu, prisutne je pozdravio dr. Živko Kolega, koji je uputio čestitku povodom blagdana Svetog Krševana, ali i povodom dvadesete obljetnice Gradske uprave. Dan Grada čestitao je i župan Zadarske županije Stipe Zrilić, dok je gradonačelnik Božidar Kalmeta održao prigodan govor, ohrabrujući građanke i građane grada Zadra i pozivajući ih na zajedništvo, kako bismo ublažili posljedice nekoliko teških godina recesije.

˝Zadar dijeli probleme cijele Hrvatske i teško je biti optimist.˝- rekao je gradonačelnik Kalmeta. Ipak, grad Zadar je pokazao svoju snagu izdigavši se iz ruševina Domovinskog rata koji se snažno osjetio na ovom području. Stoga bi i sadašnji problemi uskoro trebali biti iza nas. ˝Grad čine zadovoljni ljudi.˝ - kazao je gradonačelnik.

Najsvečaniji trenutak sjednice svakako je bila dodjela javnih priznanja ovogodišnjim laureatima. Tako su gradonačelnik Kalmeta i dr. Živko Kolega uručili priznanje za životno djelo prof. dr. Josipu Kolanoviću i gospodinu Romanu Segariću, nagrade Grada Zadra Jurici Milinu, akrobatskoj grupi Krila oluje, Narodnom Muzeju Zadar, gospođi Ivanki Ledenko i Osnovnoj školi Šime Budinića, Grb Grada Zadra gospodinu Krsti Bukviću, društvu Staklo BIM Perica i gospodinu i gospođi Dušku i Nevenki Benini te Luciji Mijolović. Dodijeljene nagrade označile su zahvalnost svim dobitnicima te ujedno poticaj za daljnje uspjehe i nesebičan rad za opće dobro. U ime laureata, prisutnima se obratio prof. dr. Josip Kolanović, koji se zahvalio na ovim vrijednim priznanjima.

Tijekom programa, održana je projekcija dva filma: prvi je prikazao presjek razvoja grada Zadra kroz posljednjih dvadeset godina, dok je drugi ispričao kratke priče o ovogodišnjim laureatima. U glazbenom programu nastupio je Zadarski komorni orkestar i HPGD ˝Zoranić˝.