Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru
Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru

U srijedu, 9.travnja,  u nastupnom posjetu Gradu Zadru boravio je veleposlanik Republike Slovačke, Nj.E. Juraj Priputen. U ime gradonačelnika Grada Zadra veleposlanika su primili zamjenici Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić te pročelnik UO za gospodarenje gradskom imovinom, Rajko Jurin. U veleposlanikovoj pratnji bio je počasni konzul Republike Slovačke u Splitu, Antun Plančić, zamjenica veleposlanika Ivona Gallova i pomoćnica veleposlanika Nataša Tošić.

Povod posjetu bio je prijedlog veleposlanika da se u Zadru otvori privremeni konzularni ured Republike Slovačke za vrijeme turističke sezone, u razdoblju od 1.srpnja do 31.kolovoza. - Svake godine na jadranskoj obali ljetuje gotovo 370 tisuća Slovaka. Najviše ih je u Splitsko -Dalmatinskoj županiji. U zadarskoj okolici i na otocima broj slovačkih turista povećao za 20%, a iz godine u godinu dolazi ih sve više. Mnogo je i onih koji su na hrvatskoj obali pa tako i u Zadru kupili nekretnine i trajno se nastanili, kazao je veleposlanik Priputen dodajući da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke poduprlo je ovaj prijedlog. - Do sada je ovaj je ured bio smješten u Splitu u prostorijama počasnog konzulata Republike Slovačke. Privremeni konzularni ured pružao bi konzularnu pomoć i zaštitu slovačkim turistima koja je potrebna u slučajevima prometnih nesreća, ranjavanja, gubljenja putnih isprava i slično, objasnio je Priputen. 

- S radošću prihvaćamo vašu inicijativu i interes je u ovom slučaju obostran, istaknuli su zamjenik Vrančić i pročelnik Jurin i obećali da će Grad učiniti sve kako bi pronašao adekvatan prostor za privremeni slovački konzularni ured. 

Osim ove teme razgovaralo se i o mogućnostima proširenja suradnje s kulturnog i sveučilišnog na gospodarski i poduzetnički plan te razmjeni iskustava i znanja kod pripreme projekata za povlačenje sredstava iz fondova EU-je. Također, na susretu se govorilo o potrebi nastavka suradnje sa slovačkim gradom Banskom Bystricom s kojim Grad Zadar njeguje prijateljske odnose još od 1995.g.  

Vezane fotografije

Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru Veleposlanik Slovačke u nastupnom posjetu Gradu Zadru