U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a
U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a

U hotelu Donat danas je otvorena 46. generalna Skupština udruge MedCruise. Ova udruga okuplja 100 luka s tri kontinenta, 73 lučke uprave iz 20 zemalja, a ovom je prigodom u Zadar stiglo 115 delegata, predstavnika luka na Mediteranu i Crnom moru. 

Svi oni iduća će tri dana boraviti u Zadru koji će, uz ostalo, biti predstavljen u svim svjetskim specijaliziranim časopisima budući da Skupštinu prate novinari iz cijelog svijeta. Također, Zadar i njegovu kruzersku luku u Gaženici upoznat će vodeći ljudi Royal Caribbean Cruises Ltd, MSC Cruises, Carnival Cruise Line i Disney Cruise Line.

-Geostrateški položaj Zadra na sredini istočne obale Jadrana odredio ga je kroz povijest kao važno prometno i asdministrativno središte. Na pola puta između Venecije i Dubrovnika, Zadar je uvijek bio važna tranzitna luka. Danas, s modernom europskom autocestom, zračnom lukom smještenom tek nekoliko kilometara od stare gradske jezgre i naravno, novom lukom Gaženicom, koja je izravno povezana s njima, Zadar je prometno središte regije, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta na otvaranju Skupštine izarazivši uvjerenje da, s obzirom na te činjenice, zajedno možemo još snažnije promovirati kruzing turizam i profitirati njegovim rastom.

-U hrvatskim lukama godišnje se preveze nešto više od 30 milijuna putnika. Jedna trećina od tih 30 milijuna pripada obalnom linijskom pomorskom prijevozu, održavanju veza kopna i otoka, dok kruzing turizam predstavlja drugu najveću brojku u porastu u zadnje vrijeme. Republika Hrvatska se putem Ministarstva pomorstva, prometa i infrasftrukture trudi ulaganjem u razvoj infrastrukture u lukama učiniti te luke zanimljivima upravo kruzing brodovima. Tako da je u posljednjih 10 godina u lučki sektor, u 6 državnih luka koje su od interesa za RH, uloženo preko 600 milijuna eura što iz međunarodnih kredita, što iz državnog proračuna, što iz vlastitih sredstava lučkih uprava, istaknula je načelnica Uprave pomorskog dobra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Nina Perko, dodajući da je iznimno veseli što se ovaj skup održava upravo u Zadru koji svojom okolicom i otocima svjedoči o tradiciji pomorstva i života s morem. 

-Očekivanja su velika kako sudionika skupa tako i domaćina. Za članove udruženja skup je prigoda da razgovaraju o novim izazovima tržišta kako bi unaprijedili svoju djelatnost. Za Zadar je to velika prilika za promociju grada i luke, ne samo onima koji odlučuju o kružnim putovanjima već cjelokupnom tržištu, kazala je predsjednica MedCruise-a Carla Salvado.

Domaćin skupa je Lučka uprava Zadar ujedno i članica ove asocijacije.

Vezane fotografije

U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a U hotelu Donat otvorena 46. generalna Skupština MedCruise-a