Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020....
Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020....

Današnji kolegij gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete započeo je iznošenjem Prijedloga zaključka o prihvaćanju kandidature Grada Zadra za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu. - Ne treba posebno napominjati što bi ovaj projekt značio za naš grad, naglasio je gradonačlnik Kalmeta. - Ovaj kulturni projekt je, prije svega, okrenut prema budućnosti. 

Gradovima donosi infrastrukturni i urbani napredak, povećanje turističkog prometa i posebice kulturnog života, naveo je Kalmeta. - Potrebno je ojačati postojeće kulturne kapacitete ali i izgraditi nove kao što je primjerice Centar za baštinu te angažirati nove kreativne ljude. Rok za predkandidaturu je 17. travanj 2015. Početkom 2016. bit će određen uži izbor gradova koji će konkurirati za titulu prijestolnice kulture. Koji od njih će to zaista i biti znat će se najvjerojatnije početkom 2017., izvijestio je pročelnik UO za kuturu i sport, Radovan Dunatov. Inicijativa o kandidaturi bit će proslijeđena Gradskom vijeću na usvajanje.

Na današnjem dnevnom redu također se našao Prijedlog Odluke o sufinanciranju nabave školskih udžbenika učenicima osnovnih škola za školsku 2014/2015. godinu, - koja je jedan dobar primjer suradnje vijećnika u Gradskom vijeću, istaknuo je gradonačelnik. - Već neć neko vrijeme traje veliko zanimanje roditelja za ovu mjeru s obzirom na krizu i velike izdatke koji prate pripremu djeteta za školu, te očekujemo oko 2 tisuće zahtjeva, rekao je pročelnik UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić. Zahtjevi za sufinanciranje nabave školskih udžbenika podnose se nadležnom odjelu od 1. kolovoza do 30.rujna ove godine, a obuhvaćaju korisnike doplatka za djecu s prebivalištem na području Grada Zadra.

-Grad Zadar već šestu godinu za redom provodi Program osobnih pomoćnika u nastavi, podsjetio je Nekić. - U suradnji s Upravnim odjelom za EU fondove, ove je godine projekt “Osiguravanje pomoćnika učenicima s teskoćma u osnovnoškolskim i srednjoskolskim odgojno-obrazovnim ustanovama” prijavljen za financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izvijestila je nas je da je nominirani projekt prošao administrativnu provjeru, a rezultati natječaja trebali bi se znati 1. rujna 2014. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.989.466,00 kuna. Za sljedeću školsku godinu projekt obuhvaća angažman 44 osobna pomoćnika angažiranih po ugovoru o radu, organizaciju edukacije osobnih pomoćnika, različita predavanja kako bi se senzibilizirala javnost i svi akteri izravno uključeni u projekt, angažman pomoćnika voditelja projekta za vrijeme provedbe kao i mnoge promotivne aktivnosti. Partneri u projektu: 7 osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač, Udruga za Down sindrom Zadarske županije, Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar i Pučko otvoreno učiliste Zadar.

Grad Zadar na području Crvenih kuća gradit će 73 socijalna stana. U tu svrhu sklopljen je ugovor s APN-om. U tijeku je natječaj za izvođača radova, a početak gradnje očekuje se na jesen. - Svjedoci smo da ova kriza naročito teško pogađa naše najsiromašnije sugrađane koji nemaju rješeno stambeno pitanje i jedino im na ovaj način može pomoći odnosno najmom gradskog socijalnog stana. S tim ciljem revidirat ćemo postojeću listu kako bi se na novoj listi prioriteta naše uistinu one obitelji i pojedinci koje na niti jedan drugi način ne mogu riješiti to pitanje, istaknuo je pročelnik UO za socijalnu skrb, Mario Pešut pozivajući građane da ne odustaju i da se jave u gradsku upravu ukoliko im je potrebna pomoć kod podnošenja zahtjeva.

Od 15. rujna do 15. listopada Grad Zadar provest će ispitivanje interesa građana za kupnju stana po programu POS-a. - Ovisno o rezultatima te ankete odlučit će se hoće li Grad, nakon Smiljevca, Bilog Briga i Crvenih kuća nastaviti gradnju stanova iz ovog programa, najavio je gradonačelnik. Maksimalna cijena kvadrata bila bi 1.135 eura po metru četvornom.

Gradonačelnik Kalmeta također je na kolegiju danas upozorio na potrebu što hitnijeg rješavanja problema centra "Mocire". - Grad već godinu dana plaća zaštitarsku službu za čuvanje gradilišta u iznosu od 250 tisuća kuna, kao što je i do sad uredno sufinancirao troškove izgradnje, kazao je, te najavio sastanak s nadležnim ministrima na ovu temu. Počelinik Pešut dodao je kao je primjerice za dječji vrtić "Latica" stanje alarmantno odnosno da njihova stara zgrada neće izdržati još jednu kišnu zimu kao što je bila ova.

Grad Zadar dobio je sredstva iz Fonda za razvoj turizma 2013. za financiranje izrade idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja bastiona Citadela u iznosu od 500 tisuća kuna.  Također, upravi Trgovačkog društva "Tržnica Zadar" naloženo je da u roku od dva mjeseca dostave projekt novog načina rada i prezentacije prodaje domaćih proizvoda zadarskog zaleđa i otoka te u suradnji s turističkom zajednicom Grada Zadra osmisle novi turistički proizvod vezan za djelatnosti i prostor tržnice. - Osim toga štandovi na tržnici su već davno zastrijeli i treba ih zamijeniti novima u skladu sa suvremenim trendovima u gastronomskoj i turističkoj ponudi, zaključio je gradonačelnik Kalmeta.


Vezane fotografije

Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020.... Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020.... Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020.... Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020.... Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020.... Tržnica, Centar "Mocire", sufinancirani udžbenici, Zadar - Europska prijestolnica kulture 2020....