Športskoj zajednici Grada Zadra uručena Nagrada “Milan Neralić”
Športskoj zajednici Grada Zadra uručena Nagrada “Milan Neralić”
Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po prvi put je dodijelio Nagradu Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini.

Laureati su: Anton Peruško (Sportska zajednica Istarske županije), Slobodan Gračaković (Zajednica sportova Primorsko-goranske županije), Emil Pravdić (Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije), Zlatko Lasan (ŽRK Dugo Selo ’55) i jedna udruga – Športska zajednica Grada Zadra, u čije ime je priznanje primila njezina predsjednica Snježana Jurinić.

Trofej koja nosi ime po legendarnom slunjskom mačevatelju, prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje (bronca na OI u Parizu 1900.), HOO je utemeljio odlukom Vijeća na 24. sjednice potkraj ožujka ove godine. Nagrada se sastoji od pisane povelje te skulpture povezane s Neralićevim likom i djelom. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu raspisan je natječaj za izradu skulpture, a autor pobjedničkog rada je student Akademije Matija Gajić Puškarić. Njegov originalni uradak na svečanosti je uručen Ivanu Požegi, zamjeniku gradonačelnika Slunja, rodnog grada Milana Neralića.

Članovi Ocjenjivačkog suda prve Nagrade Milan Neralić su: Mladen Pavičević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Ante Tanfara, Zvjezdana Tuma Pavlov, Sanda Čorak i Siniša Krajač, koji je ujedno i inicijator uvođenja ovog priznanja.

Povodom Svjetskog dana sporta i idućih godina HOO-ova Nagrada Milan Neralić dodjeljivat će se fizičkim osobama kao nagrada za životno djelo u djelatnosti sporta na lokalnoj razini te pravnim osobama za dugogodišnji doprinos razvoju lokalnog sporta.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglasio je da je upravo ovakvo priznanje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini bilo nužno potrebno „jer u sportu najčešće sve i počinje iz malih sredina, s lokalne razine“.

 

Izvor:

Športska zajednica Grada Zadra