Sastanak u MO Bokanjac
Sastanak u MO Bokanjac
Gradonačelnik i zamjenici sastali se sa stanovnicima Bokanjca u vezi katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga.

Gradonačelnik Branko Dukić sa svojim zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać te pročelnicima još četiri upravna odjela održao je jučer poslijepodne sastanak sa stanovnicima Mjesnog odbora Bokanjac na temu katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga za područje katastarskih općina Bokanjac, Crno i Diklo koja je započela ove godine. Sastanak je održan u prostorijama MO Bokanjac na inicijativu predsjednika MO Enija Meštrovića.

Izražavajući nezadovoljstvo zbog iznosa cijena koje vlasnici nekretnina na području k.o. Bokanjac moraju platiti za troškove postupka katastarske izmjere, okupljeni Bokanjani podsjetili su na najavu prethodnih predstavnika gradske uprave kako će taj postupak za njih biti besplatan. U odgovoru gradonačelnika i njegovih zamjenika istaknuto je kako nije moguće da jedinice lokalne samouprave podmiruju troškove sređivanja privatnih imovinskopravnih odnosa.

Grad Zadar je, naglasila je zamjenica gradonačelnika Surać, još 2011. godien donio odluku o tomu da će sudjelovati u dijelu troškova pripreme postupka kojim se ukupni trošak za vlasnike i/ili suvlasnike smanjuje. Stoga iz cijelog ovog postupka Grad ne ostvaruje nikakav prihod već taj udio sredstava usmjerava u podmirenje dozvoljenih troškova, konkretno za naknade djelatnika Katastra, Općinskog suda i sudskih povjerenika te daljnja snimanja ostalih katastarskih općina na području Grada Zadra za buduće postupke izmjere. Uz to, Grad je uredio prostorije za potrebe obavljanja katastarske izmjere u k.o. Crno, Diklo i Bokanjac. Dva ureda, za djelatnike katastarske  i sudske komisije, uređene su na prostoru bivše "Predvojničke" i time su se stekli uvjeti za rad i početak radova na izmjerama u ovim katastarskim općinama.

Za mene kao gradonačelnika ne postoji niti smije postojati razlika između građana Bokanjca, Dikla i Crnog ili Stanova i Iža, i neću ih dijeliti. Svi građani našeg grada moraju imati iste uvjete i mogućnosti, pa i u postupcima sređivanja zemljišnih knjiga za što mislim da je važno i vrijedno za svakog od vas. Raduje me što smo pokrenuli ovaj postupak u koji se, ako nekome ne odgovara, ne mora uključiti – kazao je gradonačelnik Dukić podsjetivši kako je ovo prigoda vlasnicima nekretnina na području k.o. Bokanjac, Diklo i Crno za knjižno sređivanje svih nekretnina u njihovom vlasništvu na administrativnom području Grada Zadra. Također, istaknuo je kako bi samostalno rješavanje ovih poslova značilo i znatno veći trošak za vlasnike nekretnina i znatno duže trajanje postupka.

Odgovarajući na primjedbe o netransparentnosti, odnosno nedovoljnom informiranju građana o postupku katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga i troškovima za vlasnike nekretnina koji iz njega proizlaze, predstavnici gradske uprave naglasili su kako trošak vlasnicima koji imaju uređeno zemljišno-knjižno stanje, tzv. upis 1/1, iznosi 300 kuna za sve takve nekretnine. Onim vlasnicima koji imaju jednu nekretninu i nesređeno zemljišno-knjižno stanje trošak iznosi 1.500,00 kuna, a za dvije i više nekretnina 4.000,00 kuna. Pritom, ukoliko su nekretnine u suvlasništvu više osoba, navedeni troškovi se dijele među njima.

Na upit o upućivanju prigovora na upis pojedinih nekretnina od strane predstavnika Grada Zadra objašnjeno je kako je riječ o onim nekretninama na koje je u postojećim zemljišnim knjigama upisan Grad Zadar  te je to i zakonska obveza. No, zaključeno je, postupak vodi sud koji konačno odlučuje o stvarnom vlasništvu.

Gradonačelnik Dukić je podsjetio i kako će poslovi na sređivanju zemljišnih knjiga trajati dvije do tri godine, kako nije potrebno unaprijed plaćati navedene troškove, već po završetku pojedinačnog postupka, a zamjenica Surać je upozorila kako je važno da se svi vlasnici odazovu izmjeri i u zakonskom postupku potvrde vlasništvo nad nekretninama budući da će one nekretnine na kojima je upisano „društveno vlasništvo“, a nema upisano niti pravo korištenja i raspolaganja, zatvaranjem postupka i knjiga prema Zakonu prijeći u vlasništvo RH.

Svim građanima koji su nezadovoljni i smatraju da su zakinuti u postupku upućen je poziv u nadležne odjele Grada Zadra i ponuđena stručna pomoć.