Radni sastanak s ministricom kulture
Radni sastanak s ministricom kulture

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima održali su danas radne sastanke na teme osnivanja Muzeja grada Zadra, razvoja Znanstvene knjižnice Zadar i novih ulaganja u zbirku SICU-a.

U razgovorima su sudjelovali i rektorica Sveučilišta u Zadru dr. sc. Dijana Vican s prorektorom dr. sc. Josipom Faričićem, ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru don Mario Soljačić s kustosicom dr.sc. Anom Jordan Knežević te članica Upravnog vijeća Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić.

S rektoricom zadarskog Sveučilišta dr. sc. Dijanom Vican razgovaralo se o procesu pridruživanja zadarske Znanstvene knjižnice Sveučilištu u Zadru vodeći računa o odredbama Zakona o knjižnicama. Time se neće mijenjati status knjižnice i zadržat će se njezin postojeći prepoznatljiv identitet u hrvatskome knjižničnom sustavu. Znanstvena knjižnica zadržala bi svoju pravnu osobnost, sva postojeća građa ostaje u vlasništvu Grada Zadra i zadržala bi status javne knjižnice koja je prema namjeni i sadržaju knjižničnog fonda sveučilišna. Zaključak je svih sudionika kako će se time stvoriti jedinstveni uvjeti za rad studenata, znanstvenika i nastavnika, kao i svih zainteresiranih građana.

- Očekujemo kako će se znanja i iskustva prenijeti i na inovativne iskorake u zaštiti, digitalizaciji, restauraciji i, konačno, korištenju knjižnične građe u suvremenim uvjetima njezina korištenja u analognom i digitalnom okruženju – istaknula je rektorica Vican.

Ministrica je posebno istaknula da je to budućnost i ostalih visokoškolskih i znanstvenih knjižnica koje će povezivanjem unaprijediti djelatnost na dobrobit svih korisnika. Bez profesionalno vođenih knjižnica i ulaganja u obnovu knjižničnih fondova nema jakih sveučilišta, naglasila je.

Grad Zadar potaknuo je osnivanje novog gradskog muzeja unutar kojega će se smjestiti zbirke i građa dvaju odjela NMZ – Muzeja grada Zadra i Galerije umjetnina, kao logičnih sastavnica budućeg gradskog muzeja koji će se baviti interpretacijom povijesti našega tri tisuće godina starog grada, unutar dviju obnovljenih palača. Za to već ima potporu Muzejskog vijeća, a potporu je i danas iskazala ministrica kulture i medija.

Sastanak je održan i s ravnateljem Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru don Mariom Soljačićem i kustosicom dr.sc. Anom Jordan Knežević na temu osuvremenjivanja Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru.

U posljednjih nekoliko godina osigurana je realizacija velikih i strateških projekata u zadarsku kulturnu infrastrukturu, od Kneževe i Providurove palače, preko Muraja, do kompleksa crkve Svetog Nikole i Centra za mlade koji za naše građane nose i važnu reformsku komponentu za kulturni sektor.

Uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te zadarskog Sveučilišta, ovo je vrlo važan korak na putu prema reorganizaciji sustava i novom načinu funkcioniranja i upravljanja institucijama i ustanovama u kulturi u našem gradu, zaključio je gradonačelnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezane fotografije

Radni sastanak s ministricom kulture Radni sastanak s ministricom kulture Radni sastanak s ministricom kulture