Predstavljen projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom
Predstavljen projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom

U Velikoj vijećnici Grada Zadra, danas, 03. veljače 2014. godine, predstavljen je projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, koji bi se realizirao u Biljanima Donjim. Kroz prezentaciju ga je predstavio Dino Perović, direktor društva EKO d.o.o., u čijoj organizaciji je predstavljanje i održano, kao uvod u javnu raspravu koja će započeti 12. veljače u Benkovcu. Završetak iste predviđen je za 24. veljače. Predavanju je prisustvovao gradonačelnik Božidar Kalmeta, kao i drugi predstavnici Grada Zadra, potom Zadarske županije te Skupštine Zadarske županije, vijećnici Gradskog vijeća Grada Benkovca, predstavnici općina, kao i ostali predstavnici struke.

U tijeku pristupnih pregovora s Europskom unijom, Hrvatska je preuzela određene obveze i na području okoliša te gospodarenja otpadom. U okviru tih obveza, nalazi se i izgradnja centara za prikupljanje, razvrstavanje te daljnju preradu i iskorištavanje otpada. Zbrinjavanje otpada na ovakav način mora započeti do 2018. godine, u suprotnom Hrvatsku očekuju novčane kazne, čija se visina određuje razmjerno broju stanovnika i količini nezbrinutog otpada.

Što se tiče gospodarenja otpadom, Hrvatska je na samom začelju ljestvice zemalja Europske unije. Kako je naglasio Perović, novi Centar predstavlja funkcionalan način iskorištavanja otpada, a sama izgradnja odvijala bi se u skladu s najvišim normama i standardima za zaštitu okoliša, čija se isplativost procjenjuje na vijek duži i od 30 godina. Ukratko, Centar će biti hortikulturalno riješen i uređen kompleks.

Preliminarna cijena izgradnje iznosi 63 milijuna Eura, dok će se prava cijena postići na planiranim natječajima za izgradnju. Veći dio, odnosno 80% financiralo bi se putem sredstava Europske unije, dok bi se 20% iznosa pokrivalo kreditnim linijama.

Nakon prezentacije, predavačima Dinu Peroviću, Božidaru Longinu i Tatjani Vlahović postavljana su pitanja, a svakako najvažnija činjenica za građane jest ta, da se cijena odvoza otpada ne bi trebala mijenjati kada se centar izgradi.

Vezane fotografije

Predstavljen projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Predstavljen projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Predstavljen projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom