Predstavljen projekt InovA@skola
Predstavljen projekt InovA@skola

U Kneževoj palači danas je održana početna konferencija EU projekta „INovA@skola" - UP.03.2.2.03.0045. 

Projekt „INovA@skola" pokrenula je Osnovna škola Bartula Kašića kao nositelj projekta u suradnji s partnerima: Gradom Zadrom (Upravni odjel za odgoj i školstvo), Sveučilištem u Zadru (Odjel za informacijske znanosti), Osnovnom školom Zadarski otoci Zadar, Osnovnom školom Petra Preradovića te Osnovnom školom Šime Budinića. 

Projekt je u potpunosti sufinanciran od strane Europske unije i njegova ukupna vrijednost iznosi 1.450.438,32 kuna. Započeo je 30. studenoga 2017. a traje do 29. srpnja 2019. godine.

U okviru  poziva „Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja" u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 30. studenoga 2017. svečano je uručen 21 ugovor  za dodjelu bespovratnih sredstava.

Na natječaj za područje unaprjeđenja pismenosti prijavilo više od 200 škola, no nešto manje od 27 milijuna kuna osigurano je za deset posto najboljih za škole diljem Hrvatske.

Projekt, ukupne vrijednosti 1.450.438,32 kn (100% bespovratna sredstva iz ESF-a) provodi se u partnerstvu s još tri OŠ (Petar Preradović, Šime Budinić, Zadarski otoci), Sveučilištem u Zadru i Gradom Zadrom.

Projekt "INovA@skola" ima cilj razviti inovativne interdisciplinarne izvannnastavne aktivnosti za unaprjeđenje digitalne, čitalačke, medijske, financijske, prirodoslovne, i višejezične pismenosti te osigurati ljudske i materijalne kapacitete za njihovu provedbu u 4 osnovne škole Grada Zadra. Učenicima će se omogućiti stjecanje ključnih kompetencija u području različitih vrsta pismenosti koje će ih osposobiti za uspješniji nastavak školovanja i cjeloživotno učenje te pridonijeti stvaranju društva znanja gdje je cjeloživotno učenje temeljna odrednica i preduvjet gospodarskog i socijalnog napretka.

Kroz projektne aktivnosti osposobit će se učitelji i stručni suradnici za korištenje inovativnih metoda i kreativnih tehnika poučavanja u implementiranju izvannastavnih aktivnosti, informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, projektno-istraživačke nastave te metoda rada s disleksičnim učenicima. U projektne aktivnosti planirano je uključiti minimalno 165  učenika koji će sudjelovati u izradi aplikacije za mobitel „Digitalna brošura grada“ i online leksikona ulica Zadra. Kreirani strateški dokumenti, priručnici, planovi i programi, multimedijski sadržaji  za razvoj više vrsta pismenosti bit će dostupni na portalu za E-učenje koji će se uspostaviti tijekom provedbe projekta.