Požar na odlagalištu otpada Diklo
Požar na odlagalištu otpada Diklo
Gradonačelnik obišao požar na odlagalištu otpada Diklo.

Gradonačelnik Branko Dukić obišao je požar na odlagalištu otpada Diklo u pratnji Željka Šoše, predsjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Ivana Krstičevića, direktora Čistoće d.o.o. te pročelnika Robertina Dujele i Ante Ćurkovića.

U prvim satima utorka uočen  je požar na odlagalištu otpada Diklo koji i dalje nije u potpunosti lokaliziran.
Uz vatrogasnu službu Čistoće d.o.o., u gašenju požara od ranog jutra sudjeluje JVP Zadar kojoj su se pridružile i postrojbe DVD-a iz Nina, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana i Polače te jedna cisterna DIP-a Zadar.

ŠOŠA: Vatrogasci obavljaju svoj posao i nema opasnosti od širenja požara van deponija. Na požarište su jučer stigli prvi bageri koji su nužni u ovakvim situacijama. Ovakvi požari traju po nekoliko dana jer je gašenje specifično, mogli bi reći, gasi se kanta po kanta otpada.
Sukladno propisima i protokolima vatrogasnih radnji u gašenju požara na deponijima potrebno je odvojiti opožareni dio od neopožarenog budući da požar nije tek površinski.

 

Tijekom jučerašnjeg dana bagerima je odvojen dio gorivog otpada te je veliki dio požarišta bio  lokaliziran, ali tijekom noći, zbog nemogućnosti rada bagera, požarište  je i dalje aktivno. Na opožarenom području i jutros je bio vidljiv dim iznad deponija, a  povezan je s vodenom parom kao produktom u postupku gašenja vodom.

KRSTIČEVIĆ: Uz vatrogasnu jedinicu samog deponija, JVP i DVD-e, u gašenju požara angažirano je sedam rovokopača, dva buldožera, i jedan kompaktor. Na požarištu je trenutno 40 gasitelja. Hvala svima na pruženoj pomoći. Čeka nas još posla na ovoj intervenciji koja je složena i zahtijeva strpljenje.

DUKIĆ: Nažalost, ovakve situacije nemoguće je predvidjeti i događaju se, ali na njih moramo biti spremni. JVP je još jednom dokazala brzu reakciju i osposobljenost, koordinacija s DVD-ima također je na visokoj razini. Požar će se ugasiti, ali za to treba vremena. Deponiju ovdje definitivno nije mjesto i treba privesti kraju postupak njegovog trajnog zatvaranja i započeti cjelovitu sanaciju.  Znam da su građani uznemireni prvenstveno zbog dima. Grad Zadar je zatražio  hitno mjerenje kakvoće zraka na najbližoj naseljenoj  mikrolokaciji deponije u Diklu. Očekujemo prve rezultate mjerenja kakvoće zraka o kojima ćemo žurno izvijestiti javnost.

 

Konkretno, Čistoća je angažirala mobilnu postaju za mjerenje iz Splitskog zavoda  za javno zdravstvo kojom će se tijekom današnjeg dana utvrditi količine produkata izgaranja komunalnog otpada prisutnih u zraku.

Vezane fotografije

Požar na odlagalištu otpada Diklo Požar na odlagalištu otpada Diklo