Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva
Gradonačelnik Kalmeta upozorio na neprihvatljivu centralizaciju državnih institucija na štetu lokalne samouprave.

Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Zadar, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, organizirala je okrugli stol na temu „Dijalog poslovne zajednice i Vlade Republike Hrvatske“ na kojem je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, a nakon toga nazočni gospodarstvenici upoznali su potpredsjednicu Dalić s preprekama s kojima se susreću u svom svakodnevnom poslovanju.

Cilj ovoga skupa bio je gospodarstvenicima predstaviti navedeni akcijski plan te ukazati na goruće probleme gospodarstvenika u njihovom svakodnevnom poslovanju, omogućiti izravni kontakt između gospodarstvenika i predstavnika Vlade RH, te zajedno predložiti mjere i rješenja za olakšanje poslovanja.

Ministrica Dalić uvodno je kazala kako će primjena Akcijskog plana donijeti uštedu za poslodavce, jednostavniji, brži i bolji pristup tržištu te da sadrži više od sto mjera raspoređenih u sedam poslovnih područja, a to su zaštita na radu, sanitarni uvjeti, jednostavnije digitalno otvaranje poduzeća i obrta te liberalizacija profesionalnih usluga.

- Cilj nam je pojednostavljenje primjene postojećih zakonskih propisa i podzakonskih akata kako bi se osigurala ušteda za poslodavce, istaknula je, među ostalim, Dalić.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta na Okruglom stolu osvrnuo se na zabrinjavajući trend centralizacije državnih institucija, pod, kako je kazao, krinkom racionalizacije.

- Iako Zakon o regionalizaciji nikada nije donesen i Hrvatska je ustrojena po županijama mi danas imamo regionalnih centara državnih institucija onoliko koliko je koji ministar u bivšoj vladi imao utjecaja, pa tako na primjer neke vladine institucije imaju četiri, a neke pet regionalnih centara u isto toliko hrvatskih gradova među kojima nema Zadra. Nedopustivo je da se Zadru ukidaju ovlasti u carinskim, poreznim, mirovinskim i zdravstvenim poslovima, rekao je gradonačelnik Kalmeta naglasivši da to otežava poslovanje naših gospodarstvenika.

- Zadar je peti grad po veličini u Hrvatskoj i želimo da se status carine i porezne uprave i Hrvatskoga zavoda za mirovinsko i zdravstveno vrati, da sve bude onako kako je u Zadru nekad funkcioniralo, to žele građani, to žele gospodarstvenici. U postupku je izmjena Uredbe o carinama kojom se uz ostalo predviđa, uz četiri dosadašnja centra, Split, Rijeku, Zagreb i Osijek, u novim izmjenama još dodati dva centra, Dubrovnik i Vukovar. Opet tu nema Zadra. Upravo sam danas poslao pismo i ministru financija i ravnatelju Carine. Ista stvar je i s najavljenom reformom policijske uprave, upozorio je gradonačelnik Kalmeta potpredsjednicu Dalić dodajući da Vlada mora zauzeti jasan stav oko tog pitanja.

Gradonačelnik je također podsjetio na potrebu izgradnje još jednog obalnog zida u luci Gaženica za uspostavu ro-ro prometa da bi luka bila u punoj funkciji, a sve u konačnici u cilju jačanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta.

Gradonačelnikove riječi potvrdio je i predsjednik Upravnog vijeća Luke Gaženica Božidar Longin koji je podsjetio potpredsjednicu Vlade da se za projekt dovršetka obalnog zida čeka suglasnost Vlade. Rekao je i kako će se za 15 dana otvoriti natječaj za prvu koncesiju međunarodnog prometa: Međunarodni promet odnosi se na kruzerski dio i ono što je nama Zadranima najvažnije - linija Zadar - Ankona pa ćemo obvezati budućeg koncesionara da nam osiguraju tu liniju tijekom cijele godine.

Vezane fotografije

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva