Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a
Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a
Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.

Gradonačelnik Branko Dukić je u ime Grada Zadra sa zajednicom ponuditelja KING ICT i Semafor potpisao ugovor za Uspostavu I. faze ITS-a u sklopu projekta Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.

Ugovor obuhvaća isporuku i instalaciju opreme za stavljanje u funkciju semaforiziranih raskrižja koji sadrži sustav videonadzora s primjenom u prometu i integracijom u središnji sustav nadzora, a koji će ostvariti kroz:

  • Zamjenu i/ili ažuriranje semaforiziranih raskrižja sa uspostavljenim centralnim sustavom za upravljanje ITS-om 
  • Ugradnju info displeja 
  • Ugradnju video detektorskog sustava
  •  Dobavu i uvlačenje optičkih kabela sukladno glavnom projektu

Grad uređuje ukupno 16 semaforiziranih raskrižja na koje će ugraditi info displeye i video sustav za kontrolu prometa. Sva ta raskrižja  bit će povezana u jedan nadzorni sustav kojim će se upravljati iz Gradskog centra za kontrolu prometa. Taj centar bit će smješten u prostorima novog Poduzetničkog inkubatora na Bilom brigu.  Iako to više ne zvuči kao neka velika mudrost, Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi ovakav, trenutno najnapredniji, sustav upravljanja prometom. Taj sustav ćemo nastaviti širiti u koncentričnim krugovima i na ostale gradske prometnice.- istaknuo je gradonačelnik.

Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap osvrnuo se na cjelovito prostorno i prometno planiranje u gradu koje će biti znatno unaprijeđeno kada se u potpunosti implementira ITS, odnosno kada se prometom u cijelom gradu bude upravljalo iz kjedne kontrolne sobe. Današnji ugovor  je korak u tom smjeru. 

Josip Milić iz odjela za EU fondove predstavio je sam projekt. U okviru ITU mehanizma, unutar specifičnog cilja 7ii2 „Povećanje broja putnika u javnom prijevozu” Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“ gradu Zadru su dodijeljena bespovratna sredstva za projekt naziva: Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava od 26.698.048,51 HRK.
Cilj Projekta je povećanje učinkovitosti upravljanja prometom u gradu Zadru kroz razvoj i implementaciju inteligentnog prometnog sustava te rekonstrukciju Ulice dr. Franje Tuđmana sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru u svrhu rješavanja problema preopterećenosti cestovnog prometa te smanjenje negativnog utjecaja prometa na okoliš i kvalitetu života.

Na kraju, predstavnici tvrtke King ICT Ivan Ivković i Matija Mandić govorili su o benefitima uspostave ovakvog sustava kontrole semafora za prometnu protočnost i o mogućnostima njegove nadogradnje u budućnosti. 

Vezane fotografije

Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a Potpisan ugovor za I. fazu ITS-a