Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN
Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN

Od 19. - 21.05.2016. godine predstavnici Grada Zadra sudjelovali su na drugom zajedničkom partnerskom sastanku projekta „CitiZEN - Održiva mobilnost za građane EU“ u Milton Keynsu, gradu u Velikoj Britaniji smještenom 70 km sjeverno od Londona. 

 Milton Keynes je takozvani “novi grad" star svega 50-tak godina i jedan od najbrže rastućih gradova u Velikoj Britaniji. Zanimljiva je činjenica da se 13 ljudi dnevno doseli u Milton Keynes, a grad ukupno broji preko 250.000 stanovnika. Također, to je jedan od najzelenijih gradova u Velikoj Britaniji sa preko 22 miljuna posađenih stabala, što urbani prostor Milton Keynsa čini zelenim i prostranim. 

 U kontekstu urbane mobilnosti zanimljivo je kako je grad planiran na način da se automobilom može doći s jednog kraja grada u drugi svakodnevno za manje od 20 minuta. Ovo je postignuto zahvaljujući strogom odvajanju pješačkog i biciklističkog prometa od prometa motornim vozilima, što omogućuje veće brzine i nesmetanu prometnu protočnost gotovo kroz cijeli grad. Velika pažnja posvećena je promociji biciklističkog prijevoza i raznim modelima javnog prometovanja kako bi se smanjila upotreba osobnih vozila i negativne posljedice koje to uzrokuje. Tako je izgrađeno preko 200 km šetnica i biciklističkih staza u gradu sa svom popratnom infrastrukturom za bicikliste.
Od zanimljivih prometnih rješenja sudionicima su predstavljene električne punionice za koje postoji izniman rast potražnje uslijed povećanja broja električnih vozila, te električni bus, kao novo rješenje u javnom prijevozu. Sudionici su imali prilike vidjeti sve prednosti ovakvog prijevoza koje se očituju u višoj kvaliteti vožnje za putnike, smanjenoj buci, niskom zagađenju okoliša i značajno nižim troškovima. 
 Zasigurno najvredniji primjer strateške opredjeljenosti Milton Keynsa, ali i Velike Britanije ka efikasnijem i čišćem prometovanju je inovacijski centar za urbanu mobilnost „Catapult Transport Systems“. Svrha ovoga centra osnovanog od strane države jest da pronalazi i predlaže pametnija i efikasnija rješenja prometovanja u urbanim sredinama. Jedan od najvrednijih dugoročnih projekata Catapulta je razvoj autonomnog automobila, odnosno vozila koje samostalno upravlja i prevozi putnike. Radi se o revolucionarnoj ideji čijim razvojem i primjenom bi se sustav prometovanja u potpunosti izmijenio, a čija puna primjena se očekuje kroz 5-10 godina, što će postepeno dovesti do toga da individualna vožnja i osobni automobili izgube primat u prometovanju u gradovima EU.
Na radionicama se raspravljalo o specifičnim problemima gradova u urbanoj mobilnosti, te su zajednički predložena potencijalna rješenja i modeli koji bi mogli unaprijediti postojeće prometne sustave partnerskih gradova Modene (IT), Växja (SW), Bistrice (RM), Čačka (RS), Milton Keynsa (GB), te Zadra.

Vezane fotografije

Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN Posjet Milton Keynsu kroz projekt CITIZEN