Posađena 33 stabla na Crvenim kućama
Posađena 33 stabla na Crvenim kućama
33 platane u ulici Ive Mašine.

U sklopu projekta Grow Green danas su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredno prehrambene škole, Grad Zadar je, kao partner u projektu, nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge "zelene" projekte Grada: Drago mi je  da smo sudionici ovog projekta sa ostalim europskim gradovima, kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo  ozbiljnim projektima odgovriti na izazove. U iduće 2 godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu.Krenuli smo u suradmnji sa Hrvatskim šumama u šumi Musapstan, nastavit ćemo sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona pokazumeo jasnu namjeru da ovaj graed ima što više zelenila. Također, radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bi smanjili utjecaj zatopljenja.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions“ (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €.  Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) - Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).

 

 

Vezane fotografije

Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama Posađena 33 stabla na Crvenim kućama