Položeni vijenci na grobu bojnika Nenada Mataka
Položeni vijenci na grobu bojnika Nenada Mataka

Izaslanstvo Grada Zadra položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću na grobu bojnika Hrvatske vojske Nenada Mataka - Mehe na mjesnom groblju Belafuža. Na 21. godišnjicu pogibije, odali su time počast i duboku zahvalnost za Mataka, ali i sve branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine.

Zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić, pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić i pomoćnik pročelnika UO za socijalnu skrb i zdravstvo Jakov Vidović polaganjem vijenaca na grobu poginulog bojnika Nenada Mataka, prisjetili su se njegove zasluge u Domovinskom ratu. U znak sjećanja i pijeteta počast su odali i predstavnici braniteljskih udruga, kao i izaslanik Predsjednika RH, povjerenik za branitelje Vinko Kovačić te izaslanstvo Ministarstva obrane.

NENAD MATAK - MEHO

Nenad Matak - Meho bio je mladić s Plovanije iz Zadra, koji se među prvima uključio u obranu Hrvatske 1990. godine. Nakon uključivanja u specijalnu postrojbu MUP-a RH ˝Rakitje˝, krenuo je sa suborcima na ratišta diljem Hrvatske. S postrojbom sudjeluje u akciji uspostave javnog reda i mira zajedno s pripadnicima ATJ Lučko u Pakracu, gdje je došlo do prvog otvorenog oružanog sukoba s pobunjenim Srbima, poslije čega su uslijedile i uspješne akcije sa zadaćom održavanja javnog reda i mira u Kutini., Novskoj, Jasenovcu, Glini, Petrinji, Plitvicama, Ljubovu i drugim mjestima.

Na Uskrs 1991. godine Meho s postrojbom odlazi na Plitvice sa zadaćom ponovne uspostave policijske postaje te uspostave javnog reda i mira na širem području Plitvica.

U svibnju 1991. godine Meho polaže prisegu u Zagrebu u prvoj postrojbi Zbora narodne garde, nakon čega sa skupinom suboraca sa zadarskog područja dolazi u Zadar i uključuje se u prvu satniju prve zadarske vojne postrojbe.

U kolovozu 1991. godine postaje pripadnik Bojne kralja Tomislava, tada jedinice za posebne namjene Ministarstva obrane.

Na zadarskom području 1991. godine Meho sudjeluje u obrani Kruševa, oslobađanju zadarskih vojarni, na Jurjevcu, kod Zelenog hrasta i Grgurica.

Prvih dana 1992. godine pa sve do travnja, sudjeluje u borbama kod Prkosa, Zemunika Donjeg i Smrdelja, nakon čega s postrojbom odlazi na Južno bojište. Nakon dvomjesečnih borbi na Južnom bojištu uslijedio je povratak u bazu gdje Meho obnaša dužnost pomoćnika zapovjednika bojne za borbenu obuku do prosinca 1992. godine kada postaje pomoćnikom zapovjednika novoformirane operativne grupe Zadar. Početkom akcije ’’Maslenica’’, zapovjednik Bojne kralj Tomislava Marinko Radas postaje zapovjednik jednoga od sektora bojnog djelovanja, a Meho Matak vođa borbene skupine za područje Smokovića, Aerobaze, Zemunika Gornjeg, Škabrnje, Musapstana i Crnog. Predvodeći svoje suborce ulazi prvi u Smoković, nakon čega sudjeluje i u oslobađanju Zemunika Gornjeg, gdje i nakon ranjavanja sudjeluje do kraja akcije i tek tada ide po liječničku pomoć. Nakon obrade rane, Meho odlazi ponovno na bojište u Poličnik. 14. ožujka 1993. godine  na Velebitu u području Račabuša, Meho nailazi na neprijateljsku minu od koje smrtno stradava.

Vezane fotografije

Položeni vijenci na grobu bojnika Nenada Mataka Položeni vijenci na grobu bojnika Nenada Mataka Položeni vijenci na grobu bojnika Nenada Mataka