Počeo prvi dio cjelovitog projekta uređenja Foše koji će obuhvaćati čišćenje od mulja i osvjetljavanje. U ponedjeljak, 20. svibnja 2008. počeli su radovi na čišćenju Foše od nataloženog mulja.
U ponedjeljak, 20. svibnja 2008. počeli su radovi na čišćenju Foše od nataloženog mulja. Sondiranjem koje je izvedeno prije nekoliko godina, utvrđeno je da je na pojedinim mjestima sloj nataloženog mulja deblji od 1 metra.
Sada se pronašao optimalan način čišćenja strojem Watermaster osiječke tvrtke "Hidrogradnja" koji je do sada nije korišten na moru. Ovim strojem mulj će se "usisavati" sa dna Foše i raspršivati na sredini zadarskog kanala, na 700-800 metara od obale. Stroj ima mogućnost selekcije krupnog otpada, pa će taj završiti na deponiji.
Ovim čišćenjem od mulja lučica Foša će se produbiti za cca. 1 metar i očistiti od zamućenja i nečistoća. Čišćenjem će se poremetiti položaj postojećih sidrenih blokova, pa je odlučeno da se svi izvade i zamijene jednim sidrenim lancem na koji će se vezati bove za sve brodove, što obećava i ljepši, unificiraniji izgled Foše.
Predviđeno trajanje radova je 20-25 dana, pa već sredinom lipnja očekujemo povratak brodica u čistu Fošu.

Vezane fotografije

Počelo čišćenje Foše