Obavještavaju se građani da je, sukladno Programu mjera obvezatne preventivne dezinsekcije i deratizacije na području Grada Zadra za 2006. godinu, poduzeće “Dezinsekcija” d.o.o. započela s provođenjem preventivnih mjera.
Više o tome što program predviđa i kako postupati možete pročitati u nastavku
Obavještavaju se građani da je, sukladno Programu mjera obvezatne preventivne dezinsekcije i deratizacije na području Grada Zadra za 2006. godinu, poduzeće “Dezinsekcija” d.o.o. započela s provođenjem preventivnih mjera.

Program predviđa:
- larvicidnu dezinsekciju u septičkim jamama, potocima i kanalima oborinskih voda, zapuštenim zdencima i cisternama, građevinskim iskopima itd. kemijskim larvicidima u obliku tableta, i to od ožujka do kolovoza,

- adulticidnu dezinsekciju (uništavanje odraslih oblika komaraca) prskanjem tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna,

- proljetnu i jesensku sustavnu deratizaciju postavljanjem zatrovanih meka u kanalizacijski sustav, potoke i kanale oborinskih voda, ruševine i napuštene objekte, stambene objekte i okućnice, na obalu mora, deponije otpada i zelene površine.

U interesu je svih građana osigurati najveću razinu kvalitete i učinkovitosti ovih mjera. Stoga želimo uspostaviti usku suradnju građana putem mjesnih odbora s “Dezinsekcijom” d.o.o. kao izvođačem radova, Zavodom za javno zdravstvo Zadar kao stručnim nadzorom, te s Gradom Zadrom.
Kako bi građani u svakom trenutku mogli prijaviti infestaciju okoliša glodavcima ili komarcima, otvoren je besplatni broj za građane:

0800-212-533

Uočene infestacije mogu se prijaviti i Miljenku Peričiću ili Žani Klarić, u Upravni odjel za gospodarstvo i komunalne djelatnosti, Grad Zadar na
tel. 208-171 ili na fax. 208-161

Stručni nadzor nad provedbom ovih mjera vrši Zavod za javno zdravstvo Zadar pa se građani radi eventualnih prijava ili reklamacija mogu obratiti i stručnom nadzoru na broj:
301-351
Svaka prijava na jedan od ovih brojeva bit će evidentirana i na nju će se reagirati.

Osim prijave infestacije, na navedene telefonske brojeve građani se mogu javiti ukoliko nisu dobili tablete protiv komaraca za svoje septičke jame, kao i svako nezadovoljstvo s načinom rada i provedbom DD mjera od strane izvođača radova.

Skrećemo Vam pozornost na preventivne mjere u okolišu odnosno održavanje ukupnih higijensko-sanitarnih uvjeta, kako bi se mogućnost naseljavanja štetnika svela na najmanju moguću mjeru, a učinkovitost dezinsekcije i deratizacije bila što bolja. Sami građani svojim ponašanjem mogu u velikoj mjeri utjecati na sljedeće higijensko-sanitarne nedostatke:

- Ispravna dispozicija krute otpadne tvari: usvojiti navike da se otpad ne odlaže pored kontejnera ukoliko je već napunjen, te da se isti stalno zatvara.

- Divlja odlagališta: stare automobilske gume i krupni otpad nakon kiše zadržavaju vodu i stvaraju uvjete za razvoj larvi komaraca. Građani moraju biti upoznati s činjenicom da svaki mjesni odbor barem jednom mjesečno ima na raspolaganju kontejner za krupni otpad.

- Preventivne mjere na poljoprivrednim površinama i individualnim gazdinstvima: svi spremnici vode (bačve, kade, bazeni) u kojima se voda čuva za zalijevanje, izvor su larvi. Iz vode koja odstoji 4-5 dana izleći će se dovoljno komaraca da uznemire šire područje. Nadalje, potrebno je redovito održavati poljoprivredne površine (proljetno čišćenje), redovito čistiti staje, fekalni otpad uklanjati i spremati u gnojnice. Kako bi se spriječio razvoj i širenje muha, gnojnice je potrebno prekrivati plastičnom folijom.

- Ispravna dispozicija fekalnog otpada: redovito prazniti septičke jame te ih propisno zatvarati jer su u njima idealni uvjeti za razvoj komaraca.

Mole se građani da slijede navedene upute kako bi se postigla maksimalna učinkovitost mjera dezinsekcije i deratizacije.