Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea"
Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea"
Projektom se nastoji unaprijediti postojeća ugostiteljska ponuda brze hrane koja se uglavnom temelji na pekarskim proizvodima, pizzama i hamburgerima.

Pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra, Šime Erlić, na današnjem je kolegiju gradonačelnika Grada Zadra, još jednom podsjetio na, kod građana i turista iznimno dobro prihvaćen projekt CroSea, odnosno ponudu brze hrane od domaće jadranske plave ribe i povrća koji se od prije desetak dana može kupiti na zadarskoj Obali kralja Petra Krešimira IV.

- Projekt CroSea je novi koncept ponude brze hrane koja se temelji na domaćoj namirnici, odnosno jadranskoj plavoj ribi. Ovim projektom nastoji se unaprijediti postojeća ugostiteljska ponuda brze hrane koja se uglavnom temelji na pekarskim proizvodima, pizzama i hamburgerima. Projektom smo željeli testirati komercijalne mogućnosti ovog koncepta, odnosno provjeriti koliko je model zanimljiv današnjim potrošačima i ima li potencijal za širenje. Prve reakcije nakon pokretanja projekta CroSea su više nego zadovoljavajuće i uistinu potvrđuju da su potrošači zainteresirani za ovakvu ponudu te da traže nešto domaće i autohtono “upakirano” u zanimljiv i cjenovno prihvatljiv obrok. Ciljna skupina projekta su tzv. Take Away potrošači, većinom mladi, strani i domaći turisti koji hranu konzumiraju u pokretu ili se kratko zadržavaju na mjestu ponude. Predviđene koristi od projekta su višestruke. Pod pretpostavkom da se ovakav koncept komercijalizira i proširi, doprinio bi raznovrsnosti lokalne ugostiteljske ponude ali i prepoznatljivosti našeg ukupnog turističkog i ugostiteljskog proizvoda budući da se na moderan način prezentira i promovira tradicionalno zadarsko jelo.Također, projekt CroSea ima dalekosežne pozitivne posljedice na domaće ribarstvo jer omogućuje veću konzumaciju plave ribe, a time u konačnici i veću tržišnu potražnju za plavom ribom, objasnio je Erlić te dodao da se projekt sufinancira EU sredstvima iz programa ruralnog razvoja, a Grad Zadar kao član LAGUR “Plodovi mora”, udruge formirane s ciljem razvoja i promocije ribarstva, omogućio je i pomogao da CroSea zaživi ovo ljeto po prvi puta u Zadru.

CroSea ponuda

Za potrebe projekta ribu osigurava renomirana zadarska ribarska zadruga Omega 3. Visoko kvalitetna plava riba zadruge Omega 3 je jamac kvalitete CroSea ribljih obroka. Profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Damir Kovačić zadužen je za analizu uspješnosti projekta. Jelovnik je osmislio poznati zadarski kuhar Renato Kraljev, a u projektu sudjeluju i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Uponudi se mogu naći pohani file srdele, pečena srdela, pečeni file lokarde te pečena tuna. Ponudu upotpunjuju prilozi od povrća: krumpir salata sa rikolom, marinirano povrće s rikolom, šalša od rajčice s palentom, te drugi zanimljivi prilozi. Od umaka se nude umak od rajčice i umak od bosiljka. Cijene su konkurentne drugoj ponudi brze hrane, tako da velika porcija košta 35 kuna dok je u ponudi i mala porcija za 18 kuna. Uz ribu u porciju je uključen prilog, umaci i kruh.

Što se želi postići testiranjem CroSea koncepta brze hrane?

- Više je aspekata  ovog koncepta koji su bitni da bi se koncept “uhvatio” i nadamo se zaživio. Prvo, važno je utvrditi komercijalnu vrijednost, odnosno tržišni potencijal ovakvog koncepta, a to ćemo vidjeti kada saznamo koliko se u prosjeku CroSea porcija dnevno prodaje. Zatim važna je kvaliteta, odnosno standardizacija proizvoda. Želimo ispitati može li se održati visoka kvaliteta i standard CroSea ponude na jednakoj razini kroz 30 dana. Mnogi su faktori koji na to utječu, od dostupnosti svježih namirnica pa sve do kvalitete finalne usluge i odnosa prema kupcima. Na kraju, važno je utvrditi asortiman odnosno koje kombinacije ponude idu najbolje, te procijeniti ukupno zadovoljstvo potrošača. Kada to saznamo znat ćemo i koja strategija je optimalna za daljnji razvoj ovog koncepta, naveo je pročelnik.

Kako je došlo do ideje za CroSea

- Svjedoci smo, a i podaci to pokazuju kako je brza hrana danas jedna od karakteristika suvremenog života odnosno «lifestyle» posebno izraženog kod mladih generacija. Ponuda brze hrane je evoluirala i danas diljem Europe imamo primjere vrhunskih lanaca brze hrane koji se ističu kvalitetom, te sve više ponudom zdrave hrane. Kod nas situacija prati trendove, međutim sigurno je da još uvijek malo zaostajemo, odnosno da nismo dovoljno originalni u pogledu ugostiteljske ponude ovog tipa. Svjedoci smo da su različiti tipovi objekata brze prehrane gotovo sveprisutni diljem naše obale, a posebice u sezoni kada je ponuda takvih objekata uistinu velika. Međutim nedostaje orignalnosti i autohtonosti, odnosno većina ponude se svodi na pekarske prozvode, klasične fastfood objekte te prvenstveno pizze, nastavio je Erlić objasnivši da je upravo iz ovih razloga nastala i potreba da se uz pomoć CroSea ponude testira održivost ovog modela, te da se potakne razvoj postojeće ugostiteljske ponude prema proizvodima koji su atraktivni i prilagođeni suvremenim standardima, a temelje se na domaćim, autohtonim namirnicama. Pročelnik Erlić mišljenja je da je CroSea upravo to: praktičan, lako dostupan i cjenovno prihvatljiv obrok sačinjen od svježe ribe i povrća. - Ne treba posebno naglašavati kako je plava riba prirodni izvor omega 3, te u kombinaciji sa povrćem čini ukusan i zdrav obrok. Dizajn i amabalaža prilagođeni su suvremenim standardima za konzumaciju hrane “u hodu”, što znači da je ambalaža jednostavna i praktična, dakle nudi sve što je potrebno za brzi i ukusan obrok, zaključio je pročelnik Erlić.

LAGUR «Plodovi mora» kao novi instrument politike EU u razvoju ribarstva Zadarske županije

LAGUR “Plodovi mora” je lokalna akcijska grupa osnovana od strane predstavnika općina Kali, Preko, Kukljica, Sali te grada Zadra, uz predstavnike civilnog i privatnog sektora s područja grada i navedenih općina, a koji djeluju u ribarstvu. LAGUR-ovi diljem hrvatske obale osnovani su s ciljem unaprijeđenja ribarstva i direktan su instrument EU politike ruralnog razvoja putem kojih se provode Europski projekti. Jednom kad se osnuju LAGUR-ovi moraju donijeti svoje razvojne strategije, temeljem kojih onda ostvaruju financiranja od strane EU. Upravo je CroSea jedan od prvih takvih pilot projekata financiran kroz LAGUR Plodovi mora.

Vezane fotografije

Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea" Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea" Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea" Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea" Pilot projekt: Razvoj i testiranje koncepta ponude brze hrane na temelju jadranske ribe - "CroSea"