Obilježen Svjetski dan Down sindroma
Obilježen Svjetski dan Down sindroma
Dan šarenih čarapa na Višnjiku.

Udruga za Downov sindrom Zadarske županije obilježila je Svjetski dan osoba s Downovim sindromom uz brojne goste i izvođače.

U ime Grada Zadra pozdravio ih je i dao im potporu gradonačelnik Branko Dukić, a programu su nazočili i zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut.

U raznovrsnom i bogatom glazbenom i plesnom programu su  sudjelovala i djeca i mladi iz Udruge za Downov sindrom. Predsjednica udruge Suzana Periša istaknula je sve bolju integraciju u vrtiće, škole i izvannastavne aktivnosti, a koja nije postojala prije 12 godina kada je udruga osnovana.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom kako bi se poboljšala kvalitetu njihvoa života.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, a datum je odabran kako bi označio jedinstvenost Down  sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Down sindrom  smatra se, naime, jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem  postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite  probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Ovaj poremećaj nije moguće  izmijeniti, niti liječiti.