Novi projekti za razvoj Petrčana
Novi projekti za razvoj Petrčana
Uređenje glavne prometnice, turističkih i sportsko-rekreacijskih zona...

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić u obilasku Petrčana zajedno je s predstavnicima mjesnog odbora i mještanima prokomentirao dosad učinjeno u Petrčanima te najavo nove planove gradske uprave u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio da su prije nekoliko mjeseci na katu zgrade škole uređene prostorije za rad mjesnog odbora, sanitarni čvor te jedna veća prostorija u svrhu održavanja kulturnih, društvenih, rekreativnih i drugih sadržaja. Izvedenim radovima obuhvaćene su sve prostorije na cijeloj etaži te pripadajuće stepenište. Radove u vrijednosti 178.737,50 kn s PDV-om obavila je tvrtka Franja d.o.o.

Također, završena je izgradnja parkirališta i pristupne ceste u Petrčanima – Faza 1. U ovoj fazi napravljeni su potporni zidovi, kanal i cijevi oborinske odvodnje, kolnička konstrukcija prometnice s asfaltom, horizontalna i vertikalna signalizacija te je izrađeno parkiralište kapaciteta sedamdesetak parkirnih mjesta. Radove je izveo „ STIPČEVIČ“ d.o.o. Zadar, nadzor i projektant bila je tvrtka  „DONAT“ d.o.o. Zadar, a iznos ugovorenih i izvedenih radova je 2.904.509,10 kn s PDV-om. Ovaj projekt značajan je za Petrčane iz razloga jer se izgradnjom parkirališta povećao broj parkirališnih mjesta kojih naročito nedostaje u vrijeme turističke sezone. Posebna vrijednost zahvata je uređenje kanala oborinske odvodnje jer se na ovaj način sustavno riješio problem poplava koje su se događale uslijed velikih kiša u ovom dijelu Petrčana.

UO za komunalne djelatnosti uredio je šetnicu uz obalu na plaži prema Punta skali, a u sljedećih mjesec dana očekuju se i uobičajeni radovi dohrane, uređenja i priprema svih plaža kako bi Petrčane spremno dočekalo prve turiste i kupače.

Aktualni urbanistički planovi uređenja Petrčana

Gradonačelnik Dukić nadalje je mještane Petrčana upoznao s urbanističkim planovima uređenja koji su tijeku. Planovi se odnose se na proširenje turističkih kapaciteta, o čemu je, među ostalim, razgovarao i s hotelijerima koji su iskazali zanimanje za daljnje ulaganje u turizam, zatim na sportsko-rekreacijsku zonu te uređenje drugog dijela obalnog pojasa Petrčana. U ovom je trenutku uređen dio lučice u mjestu, a planira se, zajedno sa ŽLU i nadležnim ministarstvom iznaći sredstva za dovršetak zaštite lučice.

U sljedećem razdoblju planirano je i uređenje glavne pristupne ceste Zadar – Nin prema Petrčanima do ulaza u mjesto. U svezi s tim projektom gradonačelnik Dukić je prokomentirao projektnu dokumentaciju koja je u tijeku te istaknuo da će se projekt provesti zajedno s izgradnjom sustava odvodnje – aglomeracija Zadar-Petrčane, a podrazumijeva uređenje prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom, javnom rasvjetom i biciklističkom stazom jer Petrčane  kao turističko mjesto to zaslužuje.

Sport i sportska rekreacija

U domeni sporta i sportske rekreacije u MO Petrčane gradonačelnik je najavio postavljanje još jednog koša na sportskom igralištu da bi se djeci i rekreativcima omogućilo svakodnevno bavljenje sportskom rekreacijom. Isto tako na teniskim terenima u planu je postavljanje nove opreme (mreža i stupovi) u svrhu rekreacije i zdravog života. Kada dopuste epidemiološke mjere u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Zadra provesti će se anketa za besplatno vježbanje mještana   u programu Sportske zajednice grada Zadra  „Vježbe za 60 +“ gdje bi se organizirano vježbalo dva puta tjedno  odnosno da bi zdrav život postao navika. Isti program provodi se već niz godina u  pet mjesnih odbora Grada Zadra.

Predstavnici MO Pertčane ovom su prigodom pohvalili suradnju s Gradom Zadru i podržali napore Grada na razvoju njihovog mjesta čemu su dokaz dosadašnji realizirani projekti i oni najavljeni koji slijede, a koji će doprinijeti povećanju kvalitete života svih stanovnika.

 

 

 

Vezane fotografije

Novi projekti za razvoj Petrčana Novi projekti za razvoj Petrčana Novi projekti za razvoj Petrčana Novi projekti za razvoj Petrčana Novi projekti za razvoj Petrčana Novi projekti za razvoj Petrčana