Norveški veleposlanik u Zadru
Norveški veleposlanik u Zadru
Nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške.

Veleposlanik kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, nj. e. Haakon Blankenborg došao je u svoj prvi službeni posjet Zadru otkako je stupio na dužnost u listopadu 2019. U Maloj vijećnici primili su ga gradonačelnik Branko Dukić, zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i pročelnica odjela za kulturu i sport Dina Bušić.

Veleposlanik je, između ostaloga, došao u Zadar kako bi sudjelovao u panel raspravi na temu „Popularni reality dovodi norveške turiste". Naime, krajem prošlog ljeta u Zadarskoj županiji snimljen je reality "Mesternes Mester", izuzetno popularan norveški reality show o bivšim sportašima. Veleposlanik Blankenborg rekao je kako, od 5 milijuna stanovnika u Norveškoj, 1,5 milijuna prati taj show, te su slike Zadra i okolice izuzetno vrijedna turistička promocija. Interes za Zadar i okolicu vidno je porastao od početka emitiranja sezone koja je ovdje snimljena. Inače, Hrvatsku u prosjeku posjeti oko 200 000 norveških turista godišnje, a boljim povezivanjem izravnim letovima, taj broj bi mogao i znatno rasti.
Osim rasta turizma, veleposlanik je mišljenja da bi se taj dobar dojam o Hrvatskoj mogao kapitalizirati i kroz bolju gospodarsku suradnju i aktiviranje više norveških investitora u naše tvrtke. U tom kontekstu predstavio je i Darovnice EGP-a i Norveške, program kroz koji je iznos od 103,4 milijuna eura namijenjen potpori brojnim programima suradnje između Norveške i Hrvatske (2014-2021). Programi su osmišljeni kako bi ojačali suradnju Norveške i Hrvatske i pridonijeli društvenom i gospodarskom razvoju u Hrvatskoj, a dostupni su hrvatskim tvrtkama i građanima za razvoj poslovanja i inovacije,  dostojan posao,  obrazovanje i lokalni razvoj,  obnovljivu energiju, civilno društvo te efikasnost sudova. 

Gradonačelnik Dukić govorio je o gospodarstvu Zadra i regije, te mogućnostima suradnje na polju marikulture i ribarstva, što su dodirne točke hrvatskog i norveškog gospodarstva. 

 

Vezane fotografije

Norveški veleposlanik u Zadru Norveški veleposlanik u Zadru Norveški veleposlanik u Zadru Norveški veleposlanik u Zadru