Naše ulice, naš izbor
Naše ulice, naš izbor

Danas je u Maloj vijećnici Grada Zadra predstavljen program Europskog tjedna mobilnosti koji se održava od 16. do 22. rujna, a čijoj se kampanji ove godine priključio i Grad Zadar. Program su predstavili u ime Grada Zadra, pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, Andreja Baraba, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Stanko Panić i predsjednica Društva sportske rekreacije „Relax“,  Katja Pjaca.

„Početak održavanja „Europskog tjedna kretanja“ je znakovit jer je 16. rujna Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, dok je 22. rujna Europski dan bez automobila. Iz tog razloga svake se godine ova manifestacija održava upravo u tom razdoblju, a gradovi osiguravaju jedan ili više gradskih prostora samo za pješake“, navela je u uvodu pročelnica Baraba. „Ove se godine kampanji priključilo ukupno 1670 gradova europskih i svjetskih gradova. Od osam hrvatskih, Grad Zadar jedini je dalmatinski grad koji sudjeluje u ovogodišnjoj promociji održivog načina kretanja,“ dodala je.

Temom kampanje, „Naše ulice, naš izbor“, želja je organizatora naglasiti važnost komunikacije između građana i predstavnika lokalne vlasti u osmišljavanju javnih prostora i općenito promišljanju održive mobilnosti.

„Ono što nas je potaklo da se kao grad ponovno uključimo u program je podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima i poticanja ograničenja motoriziranog prometa te korištenja održivog načina prijevoza. Želimo također uspostaviti dijalog s građanima i udrugama koje se bave područjem rekreacije, zdravog života i potrebama osoba s tjelesnim invaliditetom,  te da budemo dio šire europske kapanje, objasnila je pročelnica.

Ovom prigodom Baraba je podsjetila što je Grad po pitanju prometne infrastrukture napravio u posljednjih godinu dana. Navela je da su postavljeni uspornici u ulicama  sv. Vinka Paulskog, kod dječjeg vrtića Blagovijest, Ulici Nikole Šopa, sv. Nikole Tavelića, kod OŠ „Ploče“ te vibracijske trake u Ulici Put Nina. Rekonstruirane su ulice Petra Skoka, Marina Getaldića, B.Š.Kese te Bleiburških žrtava gdje je izgrađeno 2000m nogostupa, nivelacije nogostupa s kolnikom na pješačkim prijelazima te obilježeno 1000 m biciklističkih staza. Također, donesena je i Odluka o izmjeni režima parkiranja u Ul. Zadarskih pobuna odnosno na Muraju koja stupa na snagu 1. listopada kada će se jedna strana prometnice osloboditi od automobila.

Iz programa aktivnosti koje će se odvijati tijekom Europskog tjedna mobilnosti, Baraba je istaknula promociju prednosti upotrebe javnog prijevoza, bicikla i pješačenja u kojoj će u petak, 19. rujna sudjelovati i zaposlenici gradske uprave. Potom promociju električnih automobila i probne vožnje za građane u jutarnjim satima u subotu,20. rujna kod Novih vrata pored mosta te anketu za građane na službenim web stranicama Grada Zadra. U ponedjeljak, na Dan bez automobila, bit će organizirana šetnja zadarskim bedemima u kojoj će sudjelovati predstavnici Grada Zadra, Udruga „Relax“ te učenici OŠ „Petar Preradović“, OŠ „Kruno Krstić“ i djeca DV „Čuperak.“

Predsjednica Udruge „Relaks“, Katja Pjaca naglasila je važnost kretanja za zdravlje svakog čovjeka. „Mi se već godinama rado odazivamo ovakvim i sličnim akcijama i odazivat ćemo se i u buduće jer kretanje nije gubljenje vremena već zdravstva potreba svakog čovjeka“, kazala je.

Također, od sutra članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije uključit će se u mapiranje prepreka u kretanju invalida na području grada. „ Moramo istaknuti kako smo i do sada ukazivali na probleme s kojima se susreću naši članovi i nailazili na razumijevanje gradske uprave. Stoga moram s ponosom istaknuti kako je grad Zadar među prvim gradovima u Hrvatskoj gdje su arhitektonske barijere svedene na minimum“, rekao je Panić te dodao da će se u mapiranju ovoga puta usredotočiti na vanjske dijelove grada, a svoje rezultate po završetku mapiranja predstaviti. 

Vezane fotografije

Naše ulice, naš izbor Naše ulice, naš izbor Naše ulice, naš izbor