"Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta
"Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta

Gradska tvrtka "Nasadi" d.o.o. pomoći će ravnateljima urediti školska dvorišta. Zaključak je to sastanka kojeg je organiziro direktor tvrtke "Nasadi", Lenko Ugrinić sa zamjenikom gradončelnika, Zvonimirom Vrnačićem, pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem i ravnateljima svih zadarskih osnovnih škola.

- Želimo izgled vrtova i okoliša škola podići na višu razinu, a tvrtka "Nasadi" ima infrastrukturu i stručne kadrove za to, istaknuo je u uvodu direktor Lenko Ugrinić predstavljajući dva projekta suradnje "Nasada" i osnovnih škola. - Naši će stručnjaci za krajobraz u dogovoru s vama u sljedećem razdoblju obići škole i snimiti stanje. Potom će iznijeti prijedloge što bi trebalo popraviti i izmjeniti u školskom okolišu u čemu ćemo vam pomoći. Nakon toga educirat ćemo vaše djelantnike za samostalno održavanje vrtova i okoliša. U tome će nas financijski poduprijeti Grad Zadar, objasnio je Ugrinić ravnateljima. Također im je predložio da učitelji dio trerenske nastave iz prirode organiziraju u rasadniku "Cerodol".  

Zamjenik gradonačelnika Vrančić podupro je ovu incijativu jer uređenje školskih dvorišta istodobno pridonosi ljepoti cijelog grada, a kod najmlađeg uzrasta razvija svijest o potrebi brige za okoliš. - Terenska nastava u zadarskim perivojima i parkovima može uključivati osim tema iz prirode i biologije i teme iz povijesti i književnosti, dodao je pročelnik Nekić.   

- Zbog izrazite dominacije tehnologije, danas mnoga djeca ne znaju prepoznati lovor, lavandu, ružmarin, crniku i drugo mediteransko bilje kojim smo okruženi i uz koje su starije generacije odrastale, kazala je Mirna Petricioli iz Nasada. Terenska nastava prilika je da se s tim biljkama neposredno upoznaju, da saznaju kako mirišu i izgledaju, a mi ćemo ih naučiti gdje rastu i kako ih posaditi. 

Svi nazočni ravantelji škola podržali su ovu ideju naglasivši kako su i do sada imali uspješnu suradnju s "Nasadima" naročito kada je riječ o organiziranom obilasku gradskih parkova s djecom te pomoći koju su im pružali u uređenju školskih okućnica. Pa su tako neki od njih osvojili i godišnje nagrade za najbolji školski vrt u Hrvatskoj, kao što je škola "Stanovi" i škola "Šime Budinića". S obzirom na velike površine oko škola koje treba hortikulturno urediti ravnatelji su se složili da je taj posao jedino moguće odraditi u fazama i kontinuirano. O tome su iznijeli neka svoja iskustva i ukazali na neke specifične poteškoće koje ima svaka pojedina škola. 

Vezane fotografije

"Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta "Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta "Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta "Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta "Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta "Nasadi" pomažu urediti školska dvorišta