Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra
Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra
Fotogalerija Galerija
Gradonačelnik Kalmeta: branitelji Zadra i Hrvatske pokazali su kako se voli svoj dom, svoja obitelj i svoj narod.

Svečanom akademijom na Dračevcu, u četvrtak, 6. listopada, proslavljena je 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra. Svečanosti je u ime Grada Zadra nazočio gradonačelnik Božidar Kalmeta, sa zamjenicima, te u uvodu svečanosti istaknuo kako je Dan obrane grada Zadra, 6. listopada 1991. godine, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti našeg grada kojeg se građani s ponosom i zahvalnošću prisjećaju i u kojem su hrvatski branitelji svojom hrabrošću i domoljubljem zaustavili neprijateljski pokušaj osvajanja Zadra i obranili naš grad.

- Na ovom mjestu s posebnim pijetetom sjećamo se svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Hrvatske, naglasio je gradonačelnik i nastavio:

- Od 1. kolovoza 1991. godine započinje agresija na Zadar i žestoki napadi bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Kruševo, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Bulić, Vukšić, Nadin, Škabrnju, Zemunik Donji, Sukošan, Murvicu, Crno… sa ciljem vojnog zauzimanja Zadra i presijecanjem Hrvatske na dva dijela. Dana 4., 5. i 6. listopada 1991. godine na liniji od Dračevca, preko Ploče, Bilog briga, Plovanije, Vidikovca do Bokanjca i Dikla vodile su se najžešće bitke za obranu Zadra. U tim borbama hrvatski su branitelji uistinu herojski zaustavili neprijateljske napade i 6. listopada u večernjim satima, zbog velikih gubitaka agresorskih snaga, prisilili postrojbe bivše JNA predvođene 9. kninskim korpusom na odustajanje od daljnjih napada na grad Zadar. Od 1. do 8. listopada 1991. godine za vrijeme najžešćih napada na Zadar poginula su 43 hrvatska vojnika i civila, a 202 ih je ranjeno. Uz branitelje, i svi ostali žitelji stali su u zaštitu Stošije, Donata, Krševana, Šimuna, ponosnog  hrvatskog Zadra, odlučno čuvajući svoj grad živim, pazeći njegovu djecu i nemoćne. Živjeli smo tih dana skromno, ali časno; u buktinji i razaranju, ali neustrašivo; bez elementarnih životnih potreba, ali u jedinstvenom zajedništvu. I u svakom trenutku vjerovali u pobjedu! Zdravstveni i humanitarni radnici, vatrogasci, sve javne službe, poduzetnici nisu posustali ni u jednom trenu. Život njihovog grada nije se smio ugasiti, a njihovim braniteljima poslali su jasnu poruku kako nisu sami, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

- Dozvolite mi zato u ovoj prigodi uputiti poziv svima vama, pobjednicima i sudionicima obrane Zadra i Hrvatske. Vi ste pokazali kako se voli svoj dom, svoja obitelj i svoj narod. Vaša živa svjedočenja jedinstveno je iskustvo za našu djecu, a vaše sudjelovanje u obrani Hrvatske najsjajniji primjer domoljublja i trajnih vrijednosti koje naraštaji iza nas trebaju slijediti. Kada bi svatko od branitelja napisao i prenio mladima samo jednu rečenicu o svojim idealima i osjećajima kojima se vodio u Domovinskom ratu, ovo bi zauvijek bila zemlja pobjednika, poručio je gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta.

Svečanosti su nazočila brojna izaslanstva među kojima su: izaslanik Predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ujedno i sam izravni sudionik obrane Zadra, brigadni general Ivan Beneta, potom izaslanik ministra branitelja Ivan Vukić, župan Zadarske županije Stipe Zrilić sa suradnicima, zadarski te branitelji od Čakovca do Imotskog, obitelji poginulih i nestalih branitelja, izabrani saborski zastupnici, gradski i županijski vijećnici, predstavnici javnih institucija, mješatni Dračevca, djeca zadarskih osnovnih škola i brojni građani.

Vezane fotografije

Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra Na Dračevcu svečano proslavljena 25. obljetnica Dana obrane grada Zadra