Martenice
Martenice

Grad Zadar i Narodni muzej, u suradnji s bugarskim gradom Velikim Trnovom, ponovo prestavljaju Martenice.

U sklopu kandidature Regije Veliko Trnovo  za naslov Europske prijestolnice kulture 2019. Grad Veliko Trnovo po drugi put u Zadru promiče i projekt „Martenitce“, svojevrsni bugarski i balkanski ritualni simbol koji se nosi i dariva za zdravlje, dugovječnost, obilje, dobrostanje i sreću.

Martenica – rukotvorina izrađena od crvenih i bijelih vunenih niti sadrži u sebi poruke dobrih i poztivnih osjećaja i očekivanja, ističe se u mjesecu ožujku – martu i to u različitim veličinama i na različitim mjestima. Nosi se kao narukvica oko ruke, ali i vješa na grane stabala kao vjesnik proljeća i simbol iščekivanja i plodnosti. Bijela boja pritom simbolizira čistoću i nevinost, sreću i ljepotu, a crvena boja vitalnost, zdravlje, ljubav i pobjedu.
Priča o Martenitsama seže u drevna vremena – u doba velikih migracija naroda, kada su se narodi Europe i Azije borili kako bi zaštitili svoju slobodu i nezavisnost.  U to doba, legenda kaže, jedan je bugarski vladar (kan) imao sestru koju je veoma volio. Nakon jedne od bitki želio joj je poslati znak da zna da je živ i da je dobro. Privezao je golubu oko noge bijeli konac, poprskan kapima svoje krvi (iz rane zadobivene na bojnom polju) i poslao ga sestri. Kad je primila ovaj znak od svog brata, sestra ga je privezala oko svoje ruke. Tako se ovaj simbol prenio na brojne naraštaje Bugara koji ga tijekom mjeseca ožujka nose i oživljavaju ovu legendu, uz koju su se Martenitsama s vremenom pridodale i brojne druge lijepe poruke. 

Vezane fotografije

Martenice Martenice