Liburnija dobiva 21 novi autobus
Liburnija dobiva 21 novi autobus
Potpisan ugovor o nastavku nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver  i direktor „Liburnije d.o.o.“ Edvina Šimunova potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa za Liburniju.

U sklopu Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, autobusnom operateru Liburnija d.o.o. odobren je projekt „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ Cilj Poziva je zamjena zastarjelog voznog parka i osiguranje odgovarajuće razine usluge javnog prijevoza na linijama koje su predmet Ugovora o javnim uslugama sklopljenim između tijela javne vlasti i prijevoznika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.450.937,50 HRK, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 39.560.750,00 HRK, dok je iznos bespovratnih sredstava 33.500.000,00 HRK koji će se  financirati iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos od 6.060.750,00 HRK financirat će se sredstvima Korisnika.
Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka nabavkom 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije, današnjim potpisom ugovora za financiranje njih još 21 naš grad imat će uskoro najmlađi vozni park u Hrvatskoj. I ovim novim ugovorom nastavljamo provedbu zadarske prometne strategije. A ona nije samo izgradnja i rekonstrukcija cesta. S Tuđmanovom započinjemo projekt uvođenja inteligentnog transportnog sustava, projektom ZOOM prometom upravljamo u realnom vremenu. Još jedna važna komponenta te strategije je upravo suvremeni javni prijevoz. Zato je i današnji ugovor o nabavci novih autobusa veliki korak u cilju razvoja i unaprjeđenja cjelovitog prometa na području našeg grada. Prihvatljiv za okoliš, bolji, brži i efikasniji javni prijevoz dugoročno će doprinijeti i većem korištenju javnog prijevoza od strane stanovnika uz smanjenje korištenja osobnih automobila. Na taj način efikasnije ćemo riješiti i problem prometa u mirovanju."- istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.
 „Kao župana, veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi prilagođeni za to. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome." izjavio je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Državni tajnik Josip Bilaver naglasio je: -"Ovaj ugovor plod je truda i dobre suradnje Ministarstva i Grada Zadra. Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti kako će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Ovaj projekt financira se iz EU programa Konkurentnost i kohezija, 85% sredstava dolazi iz EU fondova, a 15% sredstava iz državnog proračuna. Nećemo stati na ovome, već pripremamo daljnje zajedničke projekte, kao što su nabavka i ugradnja električnih punionica."

Na kraju, na ugovor se osvrnuo i direktor Liburnije Edvin Šimunov: -"Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta dobili smo pozitivnu ocjenu SAFU-a i time omogućili ponavljanje projekta, odnosno nabavu još 21 autobusa. Nabavom prijašnjih 25 autobusa smanjili smo emisiju štetnih plinova za 1t dnevno, a nabavkom ovih novih to ćemo gotovo udvostručiti."

Liburnija se suočava s problemom zastarjelosti dijela voznog parka, odnosno sa starošću i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa, što dovodi do poteškoća u pružanju usluga javnog prijevoza na području grada Zadra i dijela Zadarske županije, a samim time i nižom kvalitetom usluge javnog gradskog prijevoza. U postojećem voznom parku koji broji 88 autobusa nalaze se, između ostaloga, 30 vozila starijih od 15 godina koji su na kraju životnog vijeka. Autobusi su nedovoljno prilagođeni potrebama putnika i otežavaju pristup osjetljivim skupinama (invalidi, djeca, starije osobe itd.). Takvo stanje ugrožava redovito pružanje usluge, zahtijeva visoke troškove održavanja i ima negativan utjecaj na okoliš. Starost spomenutih vozila za posljedicu ima povećanje broja kvarova i troškova održavanja, visoku potrošnju goriva, smanjenje sigurnosti, produljenje intervala kretanja, neadekvatnu razinu komfora i pristupačnosti.
Ovaj projekt „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ ima za cilj osigurati održivu i kvalitetnu uslugu prijevoza građanima nabavom 21 dizel autobusa - od toga 6 gradskih niskopodnih (12m), 12 prigradskih visokopodnih (12m), 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12m) i 2 prigradska visokopodna autobusa (15m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka. Naime, postojeća vozila su zastarjela te su pogonjena EURO II, EURO III i EURO IV motorima, što značajno zagađuje okoliš, dok će nova vozila biti pogonjena motorima koje zadovoljavaju EURO VI normu. Projekt ima za cilj podizanje i unaprjeđenje javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje operativnih troškova i jačanje održivosti prijevoza.

Vezane fotografije

Liburnija dobiva 21 novi autobus Liburnija dobiva 21 novi autobus Liburnija dobiva 21 novi autobus Liburnija dobiva 21 novi autobus Liburnija dobiva 21 novi autobus Liburnija dobiva 21 novi autobus