Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča
Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča

Područna škola Ploča je u sklopu uređenja okoliša dobila i kišne vrtove, pametni sustav odvodnje. Pametni sustavi odvodnje su suvremeno građevinsko rješenje koje funkcionira na principu upojnih bunara koji zadržavaju veće količine vode, a tu su naravno i biljke koje imaju veliku moć upijanja. Na taj način sprečavaju poplave uzrokovane velikom količinom oborina koje padnu u kratkom vremenu.

Povodom uređenja vrtova u školi je pripremljen prigodan programza učenike, ali i partnere u projektu; Grad Zadar, Zadarsku županiju i agernciju Zadra Nova. Gradonačelnik je zajedno s djecom posadio i jedno stablo masline, kao dio uređenja novog vrta.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je: Jako me veseli današnji susret na ovom mjestu i završetak radova na ovom projektu u područnoj školi Ploča. Hvala svima koji su sudjelovali na pripremi i realizaciji ovog projekta. Pročelniku Kasapu i Nekiću gradske uprave, ravnateljici škole, djelatnicima županije i agencije ZADRA NOVA. Odmah nakon završetka radova na školi krenuli smo sa projektiranjem i uređenjem okoliša. Napravili smo projektnu dokumentaciju za kišne vrtove za školu i Vruljicu.  Financiranje se osiguralo kroz suradnju grada, županije i ZADRA NOVE. Iskoristili smo priliku financiranja iz EU fondova. Danas se više od 70% svih javnih investicija u Hrvatskoj ostvaruje iz EU fondova i to je prilika koju Zadar i Hrvatska moraju iskoristi što bolje.
Fokus ovog mog mandata su izgradnja škola i vrtića. Obrazovanje. Iz plana za Opravak i otpornost osigurali smo financiranje za dva vrtića vrijednosti preko 50 milijuna kuna. Jedan na Smiljevcu i drugi na Voštarnici. Pripremamo i izgradnju novog vrtića u Diklu. Čekamo izmjenu prostornog plana.
Pripremamo se i za natječaj za nove škole. Tu vidim veliku priliku i izazov. Do kraja mandata želim osigurati izgradnju novih škola i svu djecu u jednoj smjeni. 

 Izgradnja kišnih vrtova dio je projekta STREAM, a ti pametni sustavi odvodnje su suvremeno građevinsko rješenje koje funkcionira na principu upojnih bunara koji zadržavaju veće količine vode, uz biljke koje imaju veliku moć upijanja. Na taj način sprečavaju poplave uzrokovane velikom količinom oborina koje padnu u kratkom vremenu.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Uz izgradnju kišnih vrtova, projekt uključuje i brojne druge aktivnosti, kao što su: izrada karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava na projektnom području; priprema Plana upravljanja rizikom od poplava na projektnom području; opremanje operativnih snaga stožera civilne zaštite Zadarske županije, točnije nabava protupoplavne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar; razvoj radio-komunikacijskog sustava za stožer civilne zaštite; radionice za podizanje svijesti javnosti i dionika o opasnosti od poplava, pravilnom postupanju u slučaju poplava te mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se u što je moguće većoj mjeri spriječile poplave; te projektiranje novih pametnih sustava odvodnje.

Vezane fotografije

Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča Kišni vrtovi u područnoj školi Ploča