Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta?
Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta?

U dvorani Kneževe palače danas je svečano otvorena izložba˝Tragovi prošlosti na vratima sadašnjosti˝, koju su priredili učenici gimnazije Vladimir Nazor. Pored toga, održano je i kratko predavanje pod nazivom ˝Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta 1990-tih˝, kojeg je izložio ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra, Ante Nazor.

U svojem izlaganju Ante Nazor detaljno je iznio srpske planove i pretenzije iz kojih se moglo iščitati kako su agresori htjeli srpski Zadar i srpsko more. Na sreću, Hrvatska se uspješno obranila te se agresorske želje nisu ostvarile.

U ime učenika autora izložbe, okupljenima se obratio ravnatelj gimnazije Vladimir Nazor Rade Šimičević. ˝Izložba je napravljena s puno ljubavi i marljivosti. Svaki predmet koji ćete vidjeti ima svoju sudbinu, dio je priče pojedinca i podsjeća nas na vrijeme kada je Hrvatska bila bedem ljubavi. ˝- kazao je ravnatelj Šimičević te dodao kako je ovo dobar podsjetnik za sve nas, ali i pouka za djecu rođenu nakon Domovinskog rata. Izložbu je službeno otvorio župan Stipe Zrilić, a svečanosti su nazočili i gradonačelnik Božidar Kalmeta, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te ministar Predrag Matić.

Brojni posjetitelji sa zanimanjem su popratili izložbu gimnazijalaca, u sklopu koje su prikazane vojne karte general bojnika u mirovini Rajka Rakića nastalih u vrijeme VRO Maslenica ´93.

Vezane fotografije

Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta? Kako je izgledalo zadarsko područje u planovima velikosrpskog projekta?