JVP Zadar obilježila svoj dan i blagdan sv. Florijana
JVP Zadar obilježila svoj dan i blagdan sv. Florijana

Pokaznom vježbom spašavanja iz višekatnih objekata i gašenjem požara, djelatnici JVP Grada Zadra tradicionalno su obilježili svoj dan i blagdan sv. Florijana.

-Ove smo godine imali više od 430 intervencija od 1170 prijava s prostora cijele županije. U prosjeku imamo 4 do 5 intervencija dnevno, kazao je uvodno glavni zapovjednik JVP Zadar, Željko Šoša. – Naša postrojba broji 100 djelatnika. Među ostalim, imamo tim za spašavanje s visina i dubina, tim ronioca i potražnog psa kako bi građanima osigurali najveći mogući stupanj zaštite. U teškim financijskim vremenima to nije lako održavati ali trudimo se da operativnost za gašenje požara te kompletnu zaštitu i spašavanje držimo na najvećem mogućem nivou, kazao je dodajući da je JVP Zadar jedna od najboljih postrojba u RH.

- Građanima je sigurnost i osjećaj sigurnosti na prvom mjestu tako da su uz MUP, javne vatrogasne postrojbe vrlo važne za svakodnevni život i onda kada njihova intervencija nije potrebna. Ali sama spoznaja građana da ima dobro opremljenu, ekipiranu uvježbanu vatrogasnu postrojbu, koja može djelovati i izvan okvira koji su propisani za vatrogastvo, građanima daje onaj neophodni osjećaj sigurnosti te spoznaju da što god da se dogodi, mogu nazvati vatrogasce i oni će doći, istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta. - Vi ste ovdje to davno prepoznali. Danas je ova postrojba vrhunski opremljena, ljudi su obučeni, vozila su nova i suvremena i možete odgovoriti svim zadaćama koje građani od vas očekuju, nastavio je gradonačelnik odajući priznanje vatrogascima na teškom i opasnom poslu i čestitajući im njihov dan i blagdan. - Grad Zadar i dalje će stajati iza svoje vatrogasne postrojbe, zaključio je.

U ime DUZS, njezin ravnatelj Jadran Perinić, ovom je prigodom istaknuo da se cijela priča oko zaštite i spašavanja svela upravo na vatrogasce, što se vidjelo i u nedavnoj prvoj prirodnoj katastrofi koju smo imali. – Stoga smo u Zakonu o zaštiti i spašavanju primjereno mjesto dali upravo vatrogascima jer je ta operativna snaga cijenjena i prepoznata, ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe te je svako ulaganje u nju višestruko korisno.

Zapovjednik Šoša ovom je prigodom najavio pokretanje postupka imenovanja gradonačelnika Grada zadra, Božidara Kalmete, počasnim članom dobrovoljnog vatrogasnog društva zbog svih zasluga koje je napravio za grad Zadar i za JVP Zadar te je gradonačelniku uručio zahvalnicu za poseban doprinos i potporu vatrogastvu.

Svečanosti su također nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Kažo Kolanović, načelnik PU Zadarske, Neven Paškvalin, predstavnici osnivača Općine Zemunik Donji, Poličnik i Bibinje te drugi predstavnici Grada i Županije.