Na poziv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, 27. i 28.studenog u radnom posjetu Zadru boravi dr. Andre Waisman, izraelski stručnjak koji je osmislio jedinstveni pristup liječenja ovisnosti o drogama primjenom metode akcelerirane neuroregulacije (ANR).

Riječ je o metodi ubrzane detoksifikacije organizma prilikom koje ovisnik ne osjeća nikakve bolove, a kojom je dr.Waisman izliječio nekoliko tisuća ovisnika o heroinu
Na poziv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, 27. i 28.studenog u radnom posjetu Zadru boravi dr. Andre Waisman, izraelski stručnjak koji je osmislio jedinstveni pristup liječenja ovisnosti o drogama primjenom metode akcelerirane neuroregulacije (ANR).

Dr. Waisman je vlasnik i ravnatelj Instituta Megama u Izraelu koji zapošljava viskostručne timove liječnika specijalizirane za brzu detoksikaciju. Kroz tretman Instituta prošlo je nekoliko tisuća ovisnika s vrlo dobrim rezultatima, zbog čega je Institut Megama postao referntni centar za ovisnike i liječnike iz cijelog svijeta.

Za Waismanovu metodu liječenja ovisnika gradonačelnik Kalmeta je saznao u vrijeme uzvratnog posjeta delegacije Grada Zadra prijateljskom gradu Natanyi u Izraelu, u rujnu ove godine. Međusobno uspoređujući dobre i loše strane svojih gradova, domaćini su preporučili Zadranima svog stručnjaka za ovisnost koji je primjenom suvremene metode rapidnog odvikavanja od opijata, upotrebom posebnih farmakoloških sredstava, uvelike smanjio rast broja ovisnika u Izraelu. Kako bi s ovom metodom liječenja ovisnosti bila upoznata i hrvatska javnost, posebice Zadar čiji je broj ovisnika o heroinu doista zabrinjavajući, gradonačelnik je odlučio da upravo Grada Zadar financira posjet dr. Waissmana Hrvatskoj, točnije, našem gradu.

Netom po završetku današnje konferencije za novinare u Kongresnoj dvorani Hotela Donat, na kojoj su se, pored dr. Waismana i gradonačelnika Kalmete, nazočnima obratili i pročelnik UO Grada Zadra za zdravstvo i socijanu skrb Mario Pešut te član Poglavarstva spomenutog resora dr. Belinda Vuksan, uvaženi je izraelski stručnjak javnosti prezentirao svoju metodu akcelerirane neuroregulacije.

Riječ je metodi liječenja kojom se ovisnika o heroinu stavi u stanje potpune anestezije te mu se potom daje antagonist Naltrexon,lijek koji organizam u svega 3 do 3 i pol sata potpuno «očisti» od heroina, ali i blokira receptore u mozgu te time sprječava žudnju za heroinom. Premda za to vrijeme pacijent proživljava jake bolove, on ih ne osjeća jer je uspavan. Pacijent je već sutradan spreman napustiti bolnički tretman kao zdrava osoba, a potom narednih 6 mjeseci do godinu dana svakodnevno uzima male doze Naltrexona koja mu «ubija» svaku žudnju za heroinom.
Dr. Waisman je ovom metodom izliječio nekoliko tisuća ovisnika, no sebe ne smatra čudotvorcem, već osobom koja je jednostavno primjenila lijek medicinarima poznat već
30-tak godina.
Naravno, i on sam je svjestan nužnosti psihičke rehabilitacije te resocijalizacije ovisnika, no smatra kako je važan korak napravljen samim tim što ova metoda ovisniku omogućava da ne osjeća nesnosne bolove prilikom «skidanja» s droge, a koji su gotovo uvijek razlog odustajanja u nakani ovisnika da se riješi ovisnosti o heroinu.

Prezentaciji su nazočili i stručnjaci s područja liječenja ovisnosti iz Zadra i Hrvatske, među kojima i dr. Slavko Sakoman, a zanimljivo je bilo čuti razmjenu iskustava ovih dvaju stručnjaka, kao i iskustava roditelja ovisnika s dr. Waismanom.

Prema rasporedu, sutra, dakle u petak 28. studenog, u Hotelu «Donat» na Puntamici dr. Waisman će biti na raspolaganju medijima, a posebno ovisnicima i njihovim roditeljima u svezi s primjenom ove metode liječnja.