Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince
Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince
Posjet skupini ukrajinskih skakača u vodu, reprezentativaca, koji su na Višnjiku gosti Zadra i Hrvatske.

Športski centar Višnjik u srijedu, 6. travnja 2022. bio je srce svjetske i europske obitelji vodenih sportova. Doslovno srce, ali i – duša! Višnjik i Zadar pohodili su Husain Al-Musalam predsjednik Svjetske federacije vodenih sportova, Antonio Jose Silva, predsjednik Europske federacije vodenih sportova u društvu s jednim od dopredsjednika Josipom Varvodićem, sa suradnicima, zatim Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskoga vaterpolskoga saveza, Arno Longin, predsjednik Hrvatskoga saveza za skokove u vodu, Josip Pavić, savjetnik ministrice Nikoline Brnjac u Ministarstvu turizma i sporta, Iva Jerković iz Hrvatskoga plivačkoga saveza, zatim Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Blanka Vlašić, dopredsjednica Hrvatskoga olimpijskoga odbora, te Hrvoje Balen, Damir Šegota i Neven Šavora iz Hrvatskoga olimpijskoga odbora, Marko Neveščanin, predsjednik KSV-a Zadar…

Neposredni povod dolasku Husaina Al- Musalama i Antonija Josea Silve, dvaju čelnika svjetske, odnosno europske federacije vodenih sportova, jest posjet skupini ukrajinskih skakača u vodu, reprezentativaca, koji su na Višnjiku gosti Zadra i Hrvatske dok u njihovoj zemlji bjesni teška ruska vojna agresija. Na bazenu, taman kad su Ukrajinci završili svoj dnevni program treninga, bilo je veoma emotivno. Husain Al-Musalam obratio im se toplim ljudskim riječima, punima razumijevanja i empatije, ohrabrio ih je sve da ustraju, poželio im da se što prije vrate kućama kao i da u sportskom dijelu svojih života imaju što više uspjeha. Slično je Ukrajincima prigodnim riječima poželio i Antonio Jose Silva.

Prethodno je Denis Karlović, direktor Športskoga centra Višnjik, bio domaćin susretu svih gostiju kojom je prilikom Husain Al-Musalam posebno pozdravio Illyju Kvashu, glavnog trenera ukrajinske reprezentacije u skokovima u vodu, te u svoje i u ime FINA-e izrazio snažnu potporu svekolikom ukrajniskom narodu i vodstvu u borbi protiv ruskih agresora. Ujedno je i nedvosmisleno zahvalio Republici Hrvatskoj, Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom savezu za skokove u vodu, kao i Gradu Zadru, što su nesebično i na svaki način priskočili Ukrajincima u pomoć i omogućili im da u izvrsnim uvjetima na Višnjiku realiziraju svoj plan i program treninga.

Antonio Jose Silva također je u ime LENA-e dao snažnu potporu ukrajinskim sportašima i ukrajinskom narodu, a u istom su tonu još govorili i Branko Dukić, Blanka Vlašić, Marko Neveščanin, Josip Pavić, Mladen Drnasin…

Dolazak čelnika svjetske i europske federacije vodenih sportova, hrvatskih nacionalnih saveza i Hrvatskoga olimpijskoga odbora bio je sjajna prigoda i da se razmotri plan podizanja otvorenoga olimpijskoga bazena sa skakaonicom u sklopu ŠC-a Višnjik. Denis Karlović informirao je skup da je pripremljena pravomoćna građevinska dozvola, a Branko Dukić kazao je da će taj projekt biti jedan od sljedećih gradskih projekata. Husain Al-Musalam i Antonio Jose Silva sa zadovoljstvom su primili te informacije, ujedno izrazivši veliku potporu spomenutom projektu koji bi i Zadru i Hrvatskoj omogućio, uz ostalo, domaćinstvo i organizaciju velikih međunarodnih sportskih priredaba. Da je takav objekt nužan i Zadru i Hrvatskoj složili su se i Josip Pavić, Mladen Drnasin, Arno Longin i drugi.

Tijekom dana, inače, predstavnici Hrvatskoga atletskoga saveza Ivan Veštić, predsjednik, te Mladen Katalinić, izbornik, u društvu s Hrvojem Balenom, Nevenom Šavorom i Damirom Šegotom iz Hrvatskoga olimpijskoga odbora, zatim s Denisom Karlovićem, Snježanom Jurinić iz UO za kulturu i špoirt Grada Zadra, te Športske zajednice Grada Zadra i atletskim radnicima iz Zadra posjetili su igralište Bagat na kojem je uređeno zaletište za bacačke discipline. Realizaciju zahvata omogućio je Hrvatski olimpijski odbor u suradnji sa Športskom zajednicom Grada Zadra i Športskim centrom Višnjik.

U ime HOO-a Neven Šavora kazao je da je potpora osigurana i zato što u Zadru ima sjajnih atletičarki i atletičara, među kojima je i Veronika Šokota, bacačica koplja, koja je u programu razvoja mladih sportaša. Veštić i Katalinić zahvalili su svima koji su pomogli zahvat, kao i Denis Karlović koji je iznio informaciju da će kvalitetno i trajno rješenje atletske infrastrukture biti podizanje kompleksa tzv. Barutane u čijem će sklopu biti i suvremeni atletski stadion, te Slobodan Mijolović u ime Atletskoga saveza Zadarske županije, a Predrag Saratlija u ime ASK-a Zadar. Snježana Jurinić također je istakla značenje razumijevanja i potpore Hrvatskoga olimpijskoga odbora, te njegovu dobru suradnju sa Športskom zajednicom Grada Zadra i Športskim centrom Višnjik.

Visnjik.hr

Vezane fotografije

Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince Husain AL-Musalam i Antonio Jose Silva na Višnjiku pozdravili Ukrajince