Gradonačelnik obišao gradilište u Petrčanima i odlagalište "Diklo"
Gradonačelnik obišao gradilište u Petrčanima i odlagalište "Diklo"
Gradonačelnik Kalmeta i suradnici u radnom obilasku terena.

Zadar, Pertčane, 25. siječnja 2017. – Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i suradnici zamjenik Zvonimir Vrančić i pročelnik UO za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap bili su danas u radnom obilasku.

Obilazak gradilišta u Petrčanima

Obišli su gradilište prve faze radova na projektu rekonstrukcije obalnog zida luke u Petrčanima. S predstavnicima izvođača razgovarali su o tijeku radova, a gradonačelnika Kalmetu je posebno zanimala rekonstrukcija obalnog gata koji je srušen u Drugom svjetskom ratu i koji će zajedno s rivom biti obnovljen u okviru ovoga projekta. Nova riva dodatno će uljepšati mjesto, a stanovnici Petrčana i njihovi gosti dobit će novu prostranu šetnicu uz more. Nastavljaju se razgovori s resornim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o nastavku projekta rekonstrukcije ovoga dijela obale koja uključuje rekonstrukciju trga u središtu mjesta i proširenje postojećeg mula preko puta ureda Turističke zajednice i mjesnog odbora. Radovi rekonstrukcije prve faze obale teku prema planu i završetak gradnje očekuje se u svibnju, a početak druge faze rekonstrukcije nakon turističke sezone.

Izvođač radova je tvrtka Minigradnja d.o.o. iz Vodica, a nadzor obavlja tvrtka Via Factum d.o.o. iz Biograda na moru. Vrijednost radova je 4.202.853,75 kn. Projekt zajednički financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ŽLU Zadar i Grad Zadar.

Obilazak deponija na Diklu

Nakon Petrčana, gradonačelnik Kalmeta i suradnici obišli su i odlagalište komunalnog otpada „Diklo“ i razgovarali s djelatnicima gradske komunalne tvrtke „Čistoća“ d.o.o. koja upravlja deponijem. Ovo odlagalište uskoro se približava svom kraju što je bila velika potreba građana grada Zadra. U tijeku su pripreme za početak sanacije za što je izrađena studija koja je prije šest mjeseci bila na javnoj raspravi, a Ministarstvo zaštite okoliša nedavno je izdalo rješenje o provedbi sanacije. U tijeku je prikupljanje dodatnih suglasnosti kako bi sve bilo spremno za zatvaranje ovog odlagališta otpada. Početak sanacije poklapa se s otvaranjem CGO „Biljane Donje“.

Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Diklo jedan je od tri najvažnija cilja uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom definiran strateškim planovima Grada Zadra. Uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom obaveza je koju je  Republika Hrvatska preuzela tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Osim sanacije i zatvaranja odlagališta otpada, uvođenje cjelovitog sustava podrazumijeva izgradnju centara za gospodarenje otpadom i izgradnju sustava za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada.