Gradonačelnica Drača u posjetu Zadru
Gradonačelnica Drača u posjetu Zadru

Izaslanstvo albanskog grada Drača, na čelu s gradonačelnicom Emirianom Sako došlo je danas u posjet Gradu Zadru. Izaslanstvu su se pridružili i veleposlanik republike Albanije u RH, nj. e. Riza Poda, zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj i počasni konzul Republike Albanije u Zadru Anton Dedaj. 

U gradskoj vijećnici primio ih je gradonačelnik Brako Dukić sa suradnicima, pročelnicima upravnih odjela te predstavnicima Gospodarske komore i Turističke zajednice. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje dvaju gradova na raznim poljima, no najveći naglasak bio je na iskustvu Grada Zadra u povlačenju sredstava iz EU fondova za financiranje gradskih projekata. Pročelnica Stefani Mikulec Perković dala je pregled situacije od osnivanja Upravnog odjela za EU fondove do danas. Drač, kako i cijela Albanija, ima mogućnost korištenja predpristupnih fondova te im je dragocjeno zadarsko iskustvo na tom polju.

Također, kao grad na moru, Drač ima ubrzani razvoj turizma koji sa sobom nosi višestruke izazove za infrastrukturu i lokalno stanovništvo, što je bila još jedna tema razgovora te su gosti također bili zainteresirani za zadarska iskustva i rješenja u produženju turističke sezone. Naročito ih se dojmila čistoća grada i urednost javnih površina, a zanimala ih je i procedura prijave zadarskih bedema u UNESCO, jer i sami imaju namjeru aplicirati za UNESCO-vu listu. Nakon sastanka izaslanstvo je razgledalo centar grada i pogledalo  primjer projekta sufinanciranog EU fondovima- Kneževu i Providurovu palaču, prije nego su produžili prema zadarskom sveučilištu.

 

Vezane fotografije

Gradonačelnica Drača u posjetu Zadru Gradonačelnica Drača u posjetu Zadru Gradonačelnica Drača u posjetu Zadru