Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene
Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene

U prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije danas je održana radionica pod nazivom „Zadarska županija i Unsko-sanski kanton kao jedan ekološki integriran prostor; važnost uvođenja zajedničkog upravljanja okolišem“, u sklopu projekta „Zeleni otoci“.

Projektom su predviđeni radovi u Zadru kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine putem hortikulturalno-građevinskih radova u perivoju Vladimira Nazora uključujući i perivoj kraljice Jelene Madijevke u Zadru.

„Danas je održana radionica na koju su pozvani ljudi iz širokog spektra zanimanja koji koriste parkove kako privatno tako i poslovno, u svrhu pronalaženja najboljih rješenja i razmjene mišljenja i ideja za izradu plana upravljanja“, kazala je stručna voditeljica javne ustanove „Natura Iadera“ Morana Bačić. Plan upravljanja je strateški dokument za park Vladimira Nazora i Perivoj kraljice Jelene Madijevke koji će se izraditi na temelju povratnih informacija građana, te koji će sadržavati sve planove za poboljšanje izgleda i funkcije parkova.

„U sklopu projekta do sada je napravljeno dječje igralište, uređenje staza, hortikulturalno uređenje te su postavljene sportske sprave u parku Vladimira Nazora. U planu je i postavljanje trinaest tabli kao i uređenje parka kako bi se mogla održavati škola u prirodi“, kazala je Morana Bačić.Na seminaru je predstavljena i povijest zadarskih parkova od strane predavačice Mirne Petricioli, dok je plan upravljanja predstavio konzultant na projektu Vladislav Miheljčić, koji je ukazao na važnost mišljenja svih dionika, odnosno javnosti koja je zainteresirana za parkove.

Generalni cilj projekta „Zeleni otoci“ je pridonijeti poboljšanju kvalitete života kroz promociju okoliša, putem zajedničkih aktivnosti očuvanja i zaštite prirode Zadarske županije i Unsko - sanskog kantona, dok je specifični cilj očuvati, revitalizirati i promovirati odabrane urbane zelene površine na području Općine Bosanska Krupa, Općine Bihać i Zadarske županije, te kroz definirane aktivnosti pojačati i učvrstiti prekogranični dijalog.  Projekt ukupne vrijednosti 523.417,49 EUR (za HR i BiH) sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. Nositelj projekta je Natura –Jadera javna ustanova sa hrvatske strane dok je sa bosanskohercegovačke strane to Općina Bosanska Krupa. Partneri na ovom projektu su Zadarska županija, Općina Bihać, Grad Zadar te PLOD Centar – Centar za promociju lokalnog razvoja (BiH).

Vezane fotografije

 Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene  Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene  Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene  Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene  Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene  Građani pomažu u izradi plana upravljanja perivojima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene