Gospodarenje otpadom od prapovijesti do današnjih dana
Gospodarenje otpadom od prapovijesti do današnjih dana

U atriju Kneževe plače otvorena je izložba pod nazivom "Gospodarenje otpadom od prapovijesti do danas". Svečanu vrpcu prerezali su najpoznatiji zadarski čistači, Dado i Vlado.

-Ispunjavajući svoju zakonsku obvezu i u cilju pružanja našim građanima što kvalitetnijih uvjeta života Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, izložbom Gospodarenje  otpadom od prapovijesti do danas , autorice dr.sc. Kornelije Giunio, započinje kontinuiranu edukativo-informativu kampanju pod nazivom Zato što volim Zadar – radim pravu stvar svaki dan . Cilj kampanje je informirati građane o važnosti primarne selekcije i recikliranja otpada, poticanje na veći osobni doprinos i odgovornost u postupanju s otpadom svakog pojedinca čime doprinose zdravijem okolišu i ljepšem gradu, kazala je na otvaranju izložbe pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, Andreja Baraba.

-Izložbom je, na 15 panoa s različitim informativno-edukativnim sadržajima, dan pregled razvoja gospodarenja otpadom od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka do današnjih dana s pogledom na budućnost, istaknula je autorica dr.sc. Kornelija A. Giunio.

-Ovaj projekt i izložba su vrlo značajni, ne samo za nas, već za generacije koje dolaze budući da današnji način života generira sve veće količine otpada i gospodarenje otpadom postaje jedna od najvažnijih grana u gospodarstvu svakog grada i svake države, rekao je zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić

Izložba je ujedno i dio programa Europskog tjedna za smanjenje otpada, inicijative pod pokroviteljstvom Europske komisije koja se provodi s ciljem promicanja provedbi akcija u svrhu podizanja svijesti o održivim resursima i gospodarenja otpadom tijekom jednog tjedna, a koja se održava svake godine krajem studenog. Ova izložba je jedina prijavljena i prihvaćena, od strane EWWR-a, aktivnost iz Hrvatske ove godine u sklopu tjedna.

Također, izložba je jedna u nizu manifestacija posvećenih obilježavanju Dana Grada Zadra i blagdana sv. Krševana, a bit će otvorena do 17. prosinca 2014. godine. Osim samog njenog koncepta, vrijednost izložbe leži u činjenici što je besplatna za građanstvo, a poziv za obilazak dobit će sve škole u Zadarskoj županiji

Izložbu su organizirali Zadarska županija, Grad Zadar i tvrtka Eko d.o.o., a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.