Godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO-a
Godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO-a
Program obilježavanja

Prošle godine, 9. srpnja, UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu donio je odluku o upisu na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“ dio kojega je i fortifikacijski sustav Zadra, zadarski bedemi. Taj trenutak u kojem je službeno potvrđena univerzalna spomenička vrijednost našeg grada obilježit će se prigodnim događanjima u razdoblju od 5. do 9. srpnja.

Od četvrtka, 5. srpnja, do nedjelje, 15. srpnja, u dvorištu palače Cedulin izložbom će se predstaviti svi hrvatski spomenici na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine. Takva je izložba prvi put postavljena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a do danas je prikazana u više od 20 zemalja svijeta.

Prikazom hrvatskih spomenika kulture želi se pokazati kako je kroz svoju bogatu povijest Hrvatska uvijek nastojala zadržati svoj identitet, dok su danas ti spomenici kulture uz prirodne ljepote, glavne značajke sve veće posjećenosti turista iz cijeloga svijeta.

Hrvatska obiluje kulturnim blagom i nastoji ga što bolje sačuvati kako bi svjedočili o njenoj kulturnoj posebnosti. Dio tog blaga je i hrvatska nematerijalna baština. Ona će se predstaviti festivalom  „Svi zajedno Hrvatska naj“ u produkciji „Organizatora bez granica“ u subotu, 7. srpnja, na Trgu svete Marije, s početkom u 18.30 sati. U programu će se kroz folklor, ples, glazbu i modnu etno reviju predstaviti nematerijalna kulturna dobra upisana na nacionalnu i UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine - od čipkarstva u Hrvatskoj do umijeća izrade medičarskih proizvoda, od klapskog pjevanja i bećarca do nijemog kola.

Na godišnjicu upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a  svojim nastupima podsjetit će HPGD Zoranić i Gradska glazba Zadar u nedjelju, 8. srpnja, na Narodnom trgu, s početkom u 20 sati.

U ponedjeljak, 9. srpnja, u 21 sat, na Gradskoj tržnici Zadar, u produkciji „Zadra snova“, održat će se glazbeno-scenski nastup pod nazivom „Di bi bija da mi tebe nema“ na kojemu će nastupiti klapa Ad Hoc i Damir Imamović.

Na kamenoj pozornici pijace, podno bedema, na mjestu susreta i razmjene kultura, publika će imati prigodu doživjeti različite snage i dinamiku koju donosi odnos klape kao grupe pjevača i solistički sevdah pjevač. Ovaj glazbeni performans okrenut ka bogatstvu multikulturalnog života, osim tradicionalne glazbe uključuje i umjetnička područja kao što su ples, poezija, povijesni tekstovi i društvene kronike.

U povodu godišnjice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra daruju  građanima i posjetiteljima Zadra besplatno razgledavanje zaštićenog dobra UNESCO-a. Obilazak u pratnji turističkih vodiča iz Udruge turističkih vodiča Donat na hrvatskom i engleskom jeziku započinje iz atrija palače Cedulin (Ulica Jurja Barakovića 5) svakim danom od 6. do 9. srpnja, u 9 i 19.30 sati.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE UPISA ZADARSKOG FORTIFIKACIJSKOG SUSTAVA NA POPIS SVJETSKE BAŠTINE UNESCO-a

Zadar, 5. – 9. srpnja 2018. godine

 

četvrtak, 5. srpnja 2018. godine

20.00 sati

atrij palače Cedulin, Ulica Jurja Barakovića 5

izložba „Hrvatski spomenici na UNESCO-ovoj listi“

izložba se može razgledati do nedjelje, 15. srpnja 2018.

 

petak, 6. srpnja do ponedjeljka, 9. srpnja 2018. godine

9.00 i 19.30 sati (svaki dan)

Besplatan razgled zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku uz pratnju vodiča

(polazak iz palače Cedulin, Ulica Jurja Barakovića 5)

Udruga turističkih vodiča Donat

 

subota, 7. srpnja 2018. godine

18.30 sati

Trg svete Marije

Festival hrvatske nematerijalne baštine „Svi zajedno Hrvatska naj“

Produkcija: „Organizatori bez granica“

 

nedjelja, 8. srpnja 2018. godine

20.00 sati

Narodni trg

Koncert HPGD Zoranić i Gradske glazbe Zadar

 

ponedjeljak, 9. srpnja 2018. godine

21.00 sat

Gradska tržnica Zadar

glazbeno – scenski nastup „Di bi bija da mi tebe nema“

klapa Ad Hoc i Damir Imamović

Produkcija: „Zadar snova“