FIVB Challenger na Višnjiku 2021.
FIVB Challenger na Višnjiku 2021.
Poticaj razvoju odbojke i doprinos sportskom turizmu.

Dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku već je svikla na velike domaće i međunarodne sportske događaje, od košarke, tenisa i rukometa (pa jednom i futsala), ali i odbojke. Kako je Hrvatski odbojkaški savez bio veoma ozbiljan kandidat za organizaciju FIVB Challengera za odbojkašica, kvalifikacija za plasman u Ligu nacija, ta je kandidatura bila i usvojena pa je u Zadru u lipnju 2020. trebao biti, prvi put u Hrvatskoj, turnir sa šest reprezentacija. No, koronavirus i COVID-19 poremetili su mnoge sportske planove i zato je i ovaj turnir prebačen za kraj lipnja i početak srpnja 2021. godine.

– Iskreno vjerujemo da će biti sve u redu, da će okolnosti omogućiti da se turnir održi, te da na utakmicama bude i publike – kazao je, uz ostalo, Ante Baković, predsjednik Hrvatskoga odbojkaškoga saveza.

Na turniru će nastupiti tri reprezentacije iz Europe, po jedna iz Sjeverne i Južne Amerike, te jedna s područja Azije i Afrike. Pobjednički sastav plasirat će se u prestižno natjecanje Ligu nacija.

– To je turnir koji će nam pokazati na kojoj smo trenutačno razini. Sve igračice vjeruju da će biti spremne i da će se turnir, napokon, održati – ističe Samanta Fabris, kapetanica.

Hrvatski odbojkaški savez u izvrsnoj suradnji sa Športskim centrom Višnjik već je organizirao u Zadru, u Dvorani Krešimira Ćosića, nekoliko zanimljivih natjecanja i ne treba sumnjati ni u sjajnu organizaciju FIVB-a Challengera.
– Dvorana Krešimira Ćosića i ostala infrastruktura u Višnjiku imaju visoki standard i sasvim odgovaraju i kao mjesto održavanja i domaćih i međunarodnih odbojkaških priredaba. Dolazak šest reprezentacija u Zadar, s pet kontinenata, u lipnju i u srpnju 2021. na svoj su način uz ostalo i značajan doprinos razvoju sportskoga turizma – kaže Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

Naravno da će niz različitih odbojkaških natjecanja u Zadru i u Zadarskoj županiji potaknuti i širenje odbojkaške igre.
– Za odbojku u Zadru i u Zadarskoj županiji niz događanja na Višnjiku značit će odličnu promociju i popularizaciju odbojke, pogotovo među mlađim dobnim kategorijama. Sportska razglednica koju ćemo poslati iz Zadra bit će i sjajna promocija cijele Hrvatske. Nadamo se i velikom broju navijača na FIVB-a Challengeru ako to dopusti epidemiološka situacija – kaže Marko Surać, tajnik Županijskoga odbojkaškoga saveza.

U Zadarskoj županiji djeluje sedam odbojkaških klubova i udruga s oko 400 registriranih igračica i igrača, a s njima radi 13 trenera. U sklopu saveza djeluju trenerska i sudačka (15 članica/članova) udruga, a tijekom svake sezone organizira se niz službenih utakmica u svim kategorijama u objema konkurencijama.

visnjik.hr