E - dozvole za bržu proceduru
E - dozvole za bržu proceduru

U Velikoj vijećnici Gradske uprave, danas je predstavljen sustav e - dozvola, koji će zaživjeti 01. travnja 2014. godine. Kroz prezentaciju ga je izložio Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice za prostorno uređenje pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a predstavljanju su nazočili djelatnici upravnih odjela s područja Zadarske, Ličko - senjske i Šibensko - kninske županije. U ime Grada Zadra, kao domaćina, prezentaciji je nazočila v.d. pročelnika UO za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Marija Pavlović Palčok.

Sustav e-dozvola Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, jedinstveni je informatički sustav, kojim će se za područje cijele Hrvatske izdavati akti za gradnju i uporabu građevina. Glavni njihov cilj je ubrzati izdavanje akata, učiniti taj postupak transparentnim te ujednačiti postupanje na teritoriju cijele Republike Hrvatske.

Sustav podrazumijeva web aplikaciju, dva portala, odnosno dva sučelja: jedno za djelatnike, a drugo za građane. Portal za građane sadržavat će osnovne podatke koje svi trebaju znati prije nego predaju bilo kakav zahtjev (podnesen prema novim zakonima od 01. siječnja 2014.). Za lakša uputstva, na portalu će se naći i registar javnopravnih tijela, odnosno spisak svih nadležnih ureda s ispostavama. Građani bi tako bili u mogućnosti, preko web sustava ispuniti prijavni obrazac, koji će sadržavati sve potrebne podatke o podnositelju zahtjeva, ali i sve karakteristike potrebne za kompletnu proceduru (primjerice definicija projekta i građevine, namjena, lokacija, tip). U svemu tome, u prijavi je najvažnije ispuniti sve što se koristi u pisanju završnog akta, kako bi se potrebna dozvola čim prije ishodila.

Vezane fotografije

E - dozvole za bržu proceduru E - dozvole za bržu proceduru E - dozvole za bržu proceduru