Biciklistička utrka "Tour of Croatia"
Biciklistička utrka "Tour of Croatia"

Od 22. do 26. travnja po prvi put održava se međunarodna višednevna profesionalna biciklistička  utrka „Tour of Croatia“ pod sloganom „Race trough the natural beauty“. Utrka je klasificirana kao utrka 1. kategorije od strane Međunarodne biciklističke federacije i bit će uživo prenošena na najvećem sportskom TV programu Eurosport te na nacionalnoj televiziji HRT. Prijenosom će biti obuhvaćene 54 zemlje svijeta, odnosno 131 milijun kućanstava.

Na utrci će nastupiti 20 profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 profesionalnih biciklista. Također, na utrci sudjeluje biciklistička reprezentacija Italije pod vodstvom legendarnog Davida Cassanija i profesionalna reprezentacija Rusije pod vodstvom vjernog Armstongovog pomagača Vjačeslava Ekimova. Favoriti za ukupnu pobjedu su članovi poljske profesionalne ekipe CCC Sprandi Polkovice koja je odabrala ovu utrku kao posljednji test za Giro di Italia. Ukupna karavana brojit će 500 ljudi.

Ovaj projekt prepoznat je i podržan od Ministarstva turizma RH, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH te Hrvatske turističke zajednice, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Nakon 1. etape Makarska – Split u srijedu, 22. travnja, utrka se nastavlja od Šibenika do Zadra u dužini 204 kilometra i obuhvaća najljepše dijelove obje regije. Utrka prolazi kroz mjesta domaćina 2. etape Pakoštane, Biograd n/M, Sveti Filip i Jakov, a završava spektakularnim i u svijetu jedinstvenim krugom preko zadarskih povijesnih bedema na zadarskom Forumu. Tijekom televizijskih prijenosa gledatelji diljem svijeta imat će priliku upoznati prirodne posebnosti zadarske regije, a poseban naglasak bit će na spomeničkoj i kulturnoj baštini Zadra. Prigoda je to ne samo za promidžbu cikloturizma u Hrvatskoj, nego i čitavog zadarskog turističkog proizvoda i destinacije.

 

NAPOMENA: Svi vlasnici vozila s prebivalištem na Poluotoku mogu od 21. do 23. travnja besplatno koristiti alternativni parkirališni prostor na sportskim terenima na Ravnicama te sve ostale gradske zone parkiranja.

Letak sa informacijama o utrci i privremenoj regulaciji prometa nalazi se u privitku.

Vezani dokumenti

Dokument Tour of Croatia A5.pdf