Barkajoli su simbol grada Zadra
Barkajoli su simbol grada Zadra
Fotogalerija Galerija
Gradonačelnik Kalmeta upriličio tradicionalno predblagdansko primanje za zadarske barkajole.-FOTOGALERIJA

U četvrtak, 15. prosinca 2016. u Maloj vijećnici Grada Zadra gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta sa suradnicima, zamjenikom Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom Ivicom Katićem upriličio je tradicionalno predbožićno primanje za zadarske barkajole: Ratka Grdovića, Šimu Gregova, Šimu Begonju i Berta Gregova

Zaželjevši njima i njihovim obiteljima čestit Božić te obilje zdravlja i uspjeha u novoj 2017. godini, gradonačelnik Kalmeta istaknuo je da je Zadar turistički grad, da svoje napore usmjerava u razvoj i izgradnju turističke infrastrukture,  sadržajno obogaćuje i upotpunjuje turističke programe, razvija prometnu infrastrukturu te podržava niskotarifne aviokompanije, a sve s ciljem produžetka turističke sezone na cijelu godinu. Budući da su zadarski barkajoli dijelom u svom poslu vezani i na turizam, gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će s povećanjem broja turista koji dolaze u naš grad i za barkajole biti više posla.

Zadarski barkajoli zahvalili su gradonačelniku i zadarskoj gradskoj upravi na podršci rekavši da doista ljeti imaju više posla i prometa dok zimi uglavno prevoze stalne putnike koje poznaju imenom i prezimenom. No, prvo i najvažnije pravilo diskrecije je da „sve što čuju u kaiću –u kaiću i ostaje“. Prepričavajući svoja iskustva i doživljaje s posla naglasili su da turistima nastoje objasniti da su u njihovim brodicama svi putnici jednaki, bez obzira na platežnu moć.

Također, barkajoli su upozorili na probleme s kojima se susreću, poput cisterni s gorivom koje sa đige pune jahte gorivom, a skrenuli su pozornost i na ulične svirače koji izvode svoje glazbene perfomanse na Morskim orguljama zbog kojih posjetitelji ne mogu uživati u njihovom zvuku. Gradonačelnik je obećao da će naložiti službama da ispitaju o čemu se radi. Također, naglasio je da će izgradnja hotela s pet zvjezdica na Maraski pozitivno utjecati na posao barkajola jer će u taj hotel gosti dolaziti tijekom cijele godine, a svi sadržaji koji su i sada javni ostat će javni.

Gradonačelnik je na kraju susreta još jednom ponovio da su barkajoli svojevrsni simbol grada i da njihova djelatnost neće doći u pitanje te da će ih grad i dalje pomagati. Ujedno je, u svoje i u ime svojih kolega i djelatnika gradske uprave, svim građanima grada Zadra zaželio čest Božić i uspješnu Novu 2017. godinu.

Vezane fotografije

Barkajoli su simbol grada Zadra Barkajoli su simbol grada Zadra Barkajoli su simbol grada Zadra Barkajoli su simbol grada Zadra Barkajoli su simbol grada Zadra Barkajoli su simbol grada Zadra