Ante Rudan, jedan od heroja obrane Zadra, dobio ulicu
Ante Rudan, jedan od heroja obrane Zadra, dobio ulicu

Jedan od heroja obrane Zadra u Domovinskom ratu, hrvatski branitelj, Ante Rudan dobio je danas svoju ulicu na Bilom brigu u MO Plovanija. Natpisnu ploču s njegovim imenom, zajednički su otkrili gradonačelnik Božidar Kalmeta i Antine kćeri, Ana i Marija.

Antina supruga, Silvija Rudan, kazala je kako je ovo za njihovu obitelji veliki dan. - Za nas je on dao svoj život i hvala mu na tome.

-Na današnji dan sjećamo se viteške pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, Ante Rudana. Na obrambenoj liniji od Bilog Briga do Ploče sa svojim je suborcima vodio bitku u kojoj je neprijatelj bestijalno razarao Zadar, a nije posustao ni onda kada je sa svojim topom postao direktna meta neprijateljskih projektila. Poginuo je neustrašivo, odlučno, viteški u jednom od posljednjih velikih topničkih napda na naš Zadar, kazao je gradonačelnik i iskazao ponos što jedna ulica ovoga grada nosi njegovo ime.

Antin suborac, Željko Skukan, obraćajući se okupljenima rekao je kako je cijela ekipa s Plovanije, krenula u Domovinski rat. - Znamo se od malih nogu. Ja sam tada imao 17 godina, a on mi je bio poput oca, prisjetio se Skukan.

Pred spomen ploču, na mjestu pogibije Ante Rudana, gradonačelnik Kalmeta, zamjenik Zvonimir Vrančić, pročelnici Joso Nekić i Mario Pešut, zajedno s obitelji i prijateljima, položili su cvijeće i zapalili svijeće u čast poginulog hrvatskog viteza.