22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave
22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave

˝To su bila teška, krvava vremena, bez struje, vode, pod granatama. Stradavalo se. Sjetit ćemo se tih dana u kojima se iskazivala izuzetna hrabrost.˝ , poručio je gradonačelnik Božidar Kalmeta na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen cjelokupni program u povodu Dana obrane grada Zadra. Uz gradonačelnika, na konferenciji su sudjelovali i njegovi zamjenici, Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić, kao i predsjednici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta, u ime cijele Gradske uprave, pozvao je sve generacije Zadranki i Zadrana da se priključe svečanom obilježavanju jednog od najsvjetlijih događaja u tisućljetnoj povijesti grada Zadra - Dana obrane. Raznim prigodnim događanjima prisjetit ćemo se svih hrvatskih branitelja, Zadrana, žitelja županije, ali i svih ostalih koji su obranili grad i položili svoje živote za slobodu Zadra, ali i Hrvatske. Dan obrane prilika je da se sjetimo i svih onih koji su u teškom ratnom stanju, kao civili, obavljali svoje dužnosti te samim time bili snažna potpora i poticaj braniteljima na prvoj crti.

Program započinje u četvrtak, 03. listopada, uz "Večer sjećanja na junake obrane Zadra", na koju je građanke i građane pozvala Ivana Haberle, predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, a koja će se održati u dvorani Gradske knjižnice - Ogranak Ploče. Zapisi, koji će biti izneseni, pokazat će "...kako je bilo gledati na tadašnje stanje očima žene koja nije imala vojnu obvezu, ali je ipak obula vojne čizme i obukla odoru", istaknula je Haberle.

Program se nastavlja i u petak, 04. listopada, izložbom ratnih fotografija u Kneževoj palači, ali i predavanjem "Kako smo obranili Zadar", koje će se održati u dvorani Kazališta lutaka Zadar, a pod vodstvom Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV - a. Predsjednik Udruge, Marko Čulina, poručio je kako će predavanje kompletno obuhvatiti događanja iz 1991. godine, odnosno započeti će s ustrojavanjem postrojbi, preko važnih bitaka i zaključiti obranom samog grada Zadra.

Ivan Matak, predsjednik Udruge ratnih veterana Specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske ˝Bojna kralj Tomislav˝, pozvao je sve građane na mimohod ˝Od Dračevca do Bokanjca˝, dug 12 kilometara. Mimohod će se održati u subotu, 05. listopada, a zaustavljat će se na mjestima pogibije 21 žrtve, odnosno 15 branitelja i 6 civila. 

Središnje obilježavanje održat će se u nedjelju 6. listopada, a započet će budnicom Gradske glazbe Zadar. Nastavit će se odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svjeća na Gradskom groblju, potom pred Spomenikom imotskim vitezovima, kod Križa na Ploči te završno kod Spomen obilježja na Dračevcu. Program će završiti susretom branitelja Zadra.

Za sve građane i građanke koji se žele priključiti proslavi, organiziran je i besplatan autobusni prijevoz.

Vezane fotografije

22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave 22. obljetnica Dana obrane grada Zadra - sjećanje na dane ponosa i slave