Dukić: Iz Poljske očekujemo 30% više gostiju nego rekordne 2019. godine
Dukić: Iz Poljske očekujemo 30% više gostiju nego rekordne 2019. godine
Nacionalnim avioprijevoznikom LOT u Zračnu luku Zadar sletjelo 180 uzvanika i predstavnika poljske turističke branše i medija.

U suradnji s poljskim nacionalnim avioprijevoznikom LOT u Zračnu luku Zadar sletio je poseban avion LOT-a sa 180 uzvanika i predstavnika poljske turističke branše i medija, koji će u Zadru i Zadarskoj županiji boraviti 28. i 29. svibnja. Tim povodom u Zračnoj luci Zadar organiziran je svečani doček ovog posebnog aviona.  Među brojnim sudionicama ovog putovanja su visoki uzvanici poljskog turističkog sektora predvođeni predsjednikom uprave LOT-a Rafał Milczarski. Među sudionicama su i predstavnici 17 poljskih zračnih luka, kao i predstavnici najvažnijih poljskih turoperatora i agencija, te 22 utjecajnih novinara iz najvećih i najvažnijih poljskih medija.

Poljsku delegaciju u ZL Zadar dočekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor ZL Zadar Josip Klišmanić, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić te predstavnici loklanih turističkih zajednica i turističkog sektora.

Gradonačelnik Dukić pozdravio je prijatelje iz Poljske, koji su došli u iznimno jakom sastavu, te nastavio:

- Zašto prijatelje? Zato što su i lani, na početku COVID ljeta, kad gotovo nitko nigdje nije išao imali 8 avionskih linija s gradom Zadrom, od čega je 6 bilo LOT-ovih koje su bile izvanredno popunjene, a najavljene kako sam rekao na početku ljeta. Ovdje smo danas s puno optimizma i dobre energije. Prošli vikend smo najavili da će ovo, biti rekordna godina po broju linija i destinacija s kojima je Zadar spojen s ostatkom Europe. Upravo iz Poljske očekujemo preko 60.000 putnika, što je preko 30% više nego rekordne 2019. godine koje se danas svi sa sjetom sjećamo. Jako puno naših građana iznajmljuje nekretnine, a praktički svi smo na neki način vezani uz turizam i vjerujem kako nam ovakvi posjeti ulijevaju optimizam. Na nama je da kao i uvijek pokažemo najbolje lice predivnog, sigurnog i gostoljubivog grada.

Izražavajući dobrodošlicu Poljskim gostima, gradonačelnik Branko Dukić također je istaknuo kako je Poljska upisana i u povijest našeg grada jer su upravo u Krakowu, na zasjedanju Skupštine UNESCO-a, zadarske kulturne znamenitosti upisane na popis zaštićene svjetske baštine.

- Možda više nego ikad u novijoj povijesti u svima nama postoji potreba za putovanjima, kontaktima i druženjima. Naše dvije zemlje imaju brojne spone koje nas vežu u povijest, ali imamo i zračni most koji nas približava na tek koji sat ugodnog putovanja. Siguran sam kako će i vaši dojmovi doprinijeti još većem povezivanju naših građana, a mi ćemo se potruditi opravdati vaše povjerenje, istaknuo je gradonačelnik Dukić poželjevši gostima iz Poljske ugodan boravak u Zadru i zadarskoj regiji.

- Poljsko tržište je naše jedno od najznačajnijih inozemnih emitivnih tržišta, prošle godine su bili na trećem mjestu odmah iza Nijemaca i Slovenaca. Veseli me činjenica da osim autogostiju koji svake godine dolaze u velikom broju, da je LOT prepoznao naše strateško partnerstvo i potencijal Hrvatske da usprkos uvjetima COVID pandemije turistički promet u budućnosti razvijamo i putem zrakoplovnog prijevoza. Boravak utjecajnih poljskih gostiju na području Zadarske županije dodatno će ojačati turističku povezanost naših dviju zemalja. LOT je u ovoj sezoni najavio osam aviolinija iz Poljske prema pet hrvatskih zračnih luka pa vjerujem kako u narednom periodu možemo očekivati vrlo dobre brojke iz Poljske, posebice u dalmatinskim županijama koje Poljaci tradicionalno preferiraju, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić prilikom dočeka visoke poljske turističke delegacije.

U realizaciji ovog cjelokupnog posjeta i putovanja, koje uključuje obilazak Zadra, Paga, Vranskog jezera, Ugljana, Starigrada-Paklenice, Ravnih kotara, Biograda i Nina, sudjelovali su TZ Zadarske županije, TZ Zadra, ZL Zadar i drugi turistički subjekti s područja Zadarske županije te Hrvatska turistička zajednica, odnosno njezino Predstavništvo u Poljskoj na čelu s direktoricom Agnieszkom Puszczewicz.