Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“
Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“

U Gradskoj loži izvučeni su dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“, u sklopu europskog projekta FIESTA – Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima).

O samom projektu su govorili voditeljica projekta Ana Bajlo i pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić.

Ovo je prvi krug izvlačenja nagrada, pa se pozivaju građani (obitelji s djecom s područja Grada Zadra) da sudjeluju u energetskom savjetovanju, jer im to omogućuje i sudjelovanje u drugom krugu nagradne igre, kada će se također dijeliti vrijedne nagrade.

 

Fond nagrada za nagradnu igru „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ iznosi ukupno 25.000,00 kn (uključen PDV), a nagrade su:

Daikin INVERTER klima uređaj FTX35K/RX35K s montažom (uključen Wi-Fi kontroler), Gorenje sušilica rublja (8 kg, A+++), Bosch perilica rublja( 7 kg, A+++), dva DeLonghi odvlaživača zraka i tri Gorenje grijača vode, (uspravni 50L slim).

Sudionici u nagradnoj „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ mogu biti isključivo punoljetni predstavnici obiteljskih kućanstava s prebivalištem na području grada Zadra. Nagrade sudionici mogu osvojiti pod uvjetom da su sudjelovali u besplatnim energetskim savjetovanjima pri čemu su prednost za ugovaranje savjetovanja imala kućanstva niže platežne moći, a dobivaju 2 kupona po savjetovanju.

''Ukupna vrijednost projekta FIESTA iznosi 2.379.827,00 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 1.708.250,00 eura, odnosno 72 posto. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298,00 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 60.772,00 eura''.

Projekt se financira iz programa CIP Intelligent Energy – Europe (CIP IEE). Njegova je provedba započela 1. listopada 2014. godine i trajat će do 30. rujna 2017. godine, odnosno 36 mjeseci.

Grad Zadar partner je u projektu. Konzorcij projekta sastoji se od 19 partnera iz pet europskih zemalja (Italije, Španjolske, Hrvatske, Bugarske i Cipra), a koordinator projekta je Znanstveni park AREA iz Trsta. Partneri u projektu su:      

AREA Science Park Trst – Italija (vodeći partner), grad Trst – Italija, grad Ravenna – Italija, grad Forlì – Italija, Centre of Research for Energy Resources and Consumption (CIRCE) – Španjolska, grad Zaragoza – Španjolska, grad Pamplona – Španjolska, grad Logroño – Španjolska, REA Kvarner – Hrvatska, grad Pula – Hrvatska, grad Rijeka – Hrvatska, grad Zadar – Hrvatska, Regional Energy Agency of Pazardjik – Bugarska, grad Burgas – Bugarska, grad Pazardjik – Bugarska, grad Vratsa – Bugarska, STRATAGEM Energy – Cipar, grad Limassol – Cipar i grad Larnaca – Cipar.

Cilj je projekta ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihova ponašanja na način da učinkovitije koriste svoje sustave grijanja i hlađenja, kao i poticanje na to da koriste one energetski učinkovitije. Ciljne skupine projekta su obitelji s djecom slabijeg imovinskog statusa.

Opći je cilj projekta usmjeriti obitelji na uštedu energije kod kuće utjecanjem na njihove navike u potrošnji energije, kao i na odluke o kupovanju preko sveobuhvatnog, ad hoc programa, temeljenog na odgovarajućoj segmentaciji tržišta, pri čemu su glavna ciljna skupina obitelji s djecom.

Fokus je na aktivnostima i proizvodima koji nude značajan potencijal uštede (hlađenje i grijanje), uz uključivanje posrednika poput trgovaca, instalatera i niza organizacija (za zaštitu okoliša, potrošača, strukovnih udruga) za poticanje konkretnih aktivnosti kućanstava u svrhu postizanja značajnih učinaka u uštedi energije i smanjenju emisije CO2, te ulaganja u sustave grijanja i hlađenja.

Specifični ciljevi projekta su:

 • Energetske uštede u obiteljima s djecom
 • Stvaranje potrošačkih grupa
 • Uspostavljanje Energetskog info pulta u gradovima partnerima
 • Promicanje kupovanja energetski učinkovitih sustava grijanja i hlađenja
 • Postizanje održivosti Energetskog info pulta i nakon završetka projekta.

Provedbom projekta nastoji se smanjiti potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova u kućanstvima:

 • Pomažući kućanstvima u prilagodbi njihovih navika i učinkovitijem korištenju energije
 • Savjetovanjem prilikom nabave energetski učinkovitijih sustava grijanja i hlađenja
 • Poticanjem na korištenje obnovljivih izvora energije.

Projekt FIESTA obuhvaća cijeli niz aktivnosti u promociji energetske učinkovitosti u kućanstvima te mu je svrha provesti konkretne mjere za uštedu energije u 160 kućanstava na području grada Zadra savjetovanjima, zatim osnivanjem Energetskog info pulta za građane, izradom vodiča za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i sličnih dokumenata, kao i različitim edukativnim (edukacije savjetnika FIESTA-e, radionice za škole, obiteljska kućanstva, instalatere i trgovce i dr.) i promotivnim aktivnostima kojima je cilj potaknuti kućanstva na učinkovitije korištenje energije.

Grad Zadar je 13. srpnja 2015. godine otvorio Energetski info pult na kojem se svi zainteresirani građani mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje te informirati o mogućnostima energetskih ušteda i otvorenim natječajima na području energetske učinkovitosti i slično.

Građani se mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 208–043,

e–mail: graditeljstvo@grad–zadar.hr,

preko web-stranice: http://www.fiesta–audit.eu/en/

ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar.

 

Vezane fotografije

Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“ Izvučeni dobitnici nagradne igre „Energiju uštedi i nagrade zavrijedi“