Svečano otvaranje antičke zbirke u Arheološkom muzeju Zadar
Svečano otvaranje antičke zbirke u Arheološkom muzeju Zadar

Mnogobrojni gosti i ljubitelji umjetnosti prisustvovali su večeras svečanom otvorenju antičke zbirke u Arheološkom muzeju u Zadru. O zbirci je govorio ravnatelj Arehološkog muzeja Smiljan Glušćević, kustosica Antičkog odjela, Kornelija Giunio, dok je postav otvorio zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš. Otvaranju je nazočio i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, zamjenik Zvonimir Vrančić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Radovan Dunatov.

Također, ovom iznimnom događaju za naš grad prisustvovali su i predstavnici delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su u službenom posjetu Zadru. 

Obnovljena zbirka antičkog blaga prezentirana je na način suvremenih muzeja gdje je moderna tehnologija u službi vrijednih povijesnih predmeta, natpisa, freski, spomenika, skulptura, nakita te brojnih drugih predmeta. Zadarska antička zborka sinopsis je dobila još 2007., a obuhvaća preko stotinu kamenih izložaka. Posjetitelji u šetnji izložbom prolaze kroz različita tematska razdoblja od antičkog svakodnevnog života, vojnog života, gospodarstva, graditeljstva, religije, umjetnosti i pogrebnih običaja. Posebnost izložbe su veličanstveni kipovi Cezara i Augusta.