Otvorenje izložbe I „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“
Otvorenje izložbe I „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“
Arheološki muzej Zadar slavi 189. obljetnicu postojanja

Otvorenje izložbe „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“ autorice Dušanke Romanović održat će se u utorak, 30. studenoga 2021. s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Izložba donosi pregled istraživanja i dosadašnje rezultate. Od otkrića antičke luke u Zatonu kod Nina prošlo je već 55 godina. Luka je funkcionirala puna tri stoljeća. Nastala je sredinom 1. st., intenzivno se koristila do kraja 3. st., a najvjerojatnije je prestala egzistirati početkom ili polovinom 4. st.Najzanimljiviji, a svakako najvrjedniji nalaz u luci, kojem je ova izložba i posvećena, ostatci su triju šivanih brodova (Zaton 1, Zaton 2 i Zaton 3), tzv. serilija, čija se tehnika gradnje sa sigurnošću može atribuirati Liburnima. Dugo su zatonski brodovi predstavljali jedine brodske konstrukcije koje su u cijelosti istražene, ali detaljna dokumentacija nije bila objavljena. Izložba Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina – Pregled istraživanja i dosadašnji rezultati pruža uvid i kratak pregled povijesti istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, njihovu važnost i dosadašnje rezultate.

Autorica muzeološkogi likovnog postava izložbe te tekstova je Dušanka Romanović, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar. Izložba obuhvaća 10 izložbenih panoa i vitrine s izloženom arheološkom građom. Posjetitelji će moći vidjeti dio modela ostataka broda Zaton 2 u mjerilu 1 : 1, kao i maketu ostataka broda Zaton 3 u mjerilu 1 : 10. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (tehnika šivanja, istraživanje, konzervacija, brodska konstrukcija, analiza i brodska oprema). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Kao materijal izložbu prati i deplijan na kojem je u kratkim crtama opisana izložba.

Izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2022. godine.

Vezane fotografije

Otvorenje izložbe I „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“ Otvorenje izložbe I „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“